2013-02-21
今次要介绍的是一间老店,我估在红磡都应该开左廿年以上,就系芜湖街嘅一本铁板烧个名系咪好熟呢?我估去过红磡既朋友都有留意过呢间日式居酒屋﹗其实细细个去红磡已见到呢间野,初次吃反而是大学的年代,事隔十多年,近一两个月再去,记忆中佢既食物竟然无咩加价﹗食物全部都是薄利多销,即制寿司七蚊两件,食物碟碟都系三四十蚊有交易。今次介绍是街尾既新店,上次在老店吃时店员话做埋呢个月业主便要收铺了,要吃就要去新铺﹗三文鱼腩刺身,油脂甘香软滑,$60有半磅,如一次过order一磅才$100﹗北寄贝刺身一客六片,好像才$30﹗真系咁平边到揾?识我既朋友都知,食店酒水对我最重要,可幸这儿除食物便宜外,酒水更加平到得人惊﹗大老青岛只系$14支,呢个价钱大排档都平唔过佢﹗当然系劲饮啦﹗如要喝清酒的话,最平既1.8公升既千贺寿只系$98,痴线Citysuper同酒铺都仲要卖得贵过佢﹗不过明天要开工,今晚唔敢同食家畅饮,清酒易入口又快醉,都系放假先来片过﹗这儿也有存酒服务,饮唔哂留个电话下次来就俾番你,唔好以为咁鬼平就无好服务﹗炒杂菜﹗来这儿除了吃便宜的刺身寿司外,亦要一试佢既即叫即做铁板烧﹗铁板鱿鱼须香口美味﹗友人最
一本铁板烧
铁板鱿鱼须香口美味﹗
友人是三文鱼痴,又点多半磅三文鱼腩﹗
前面是象拔蚌刺身,这个就麻麻地,不推荐﹗
薄薄的肥牛片在铁板上轻烤数秒,再卷上大量蒜片及香葱,在半生熟的状态下上碟,这就是名物薄烧牛肉﹗
半生熟牛肉香嫩,蒜片加葱极香口,牛肉味浓郁,嗜牛嗜蒜者必吃﹗
总体来说食物均不错,当真是价廉物美,三五知己来大吃大喝也不过是二百蚊有找﹗
但当然,一分钱一分货,刺身寿司不是会吃到呱呱声的那种﹔烧物制作亦没有出面的讲究及变化,铁板烧主要是用上蒜片、香葱、牛油、海盐及黑椒来调味,当然不能与坊间的正宗居酒屋相比,但来饮两杯,揾食物佐佐酒倾下计,是大众化的廉价选择。
最后埋单成十支青岛,两支清酒,再加不知几多样食物,饮饱食醉每人才$180,故最近差不多隔个星期都与食家来吃,就昨晚所见,七点左右已全场爆满,连吧枱都坐满人就知这老店有不少捧场客,能在变迁中的红磡生存廿年有多,总有原因吧﹗
我已将一本列为我的心水餐厅了﹗
更多一本相片,请到我Blog或facebook参考﹗
题外话/补充资料: