呢间店一直都好想试,不过之前都做足 research,食评都系普遍话如果呢个价格定位唔系好值。但系,一间咁标志性嘅店,点都试一试啦。牡蛎🦪清汤拉面🍜香味 (4/5) - 一闻落去,香味系足。主要系闻到蚝味,烟熏味,同少少鲣鱼味。汤头 (3/5) - 本身系清汤,饮落有蚝味同贝类嘅鲜甜味,鲜度够,不过咸度稍为高左D。个拉面入面有一堆鲣鱼粉,本身个粉我有试过,系不带咸味嘅,所以我觉得佢过咸左D,系因为个调料,相信系盐汤加多左。而且,捞匀左个鲣鱼粉之后,个汤就变得混浊了,以下张图系捞埋堆鲣鱼粉之后影嘅。面条 (3/5) - 以粗度来讲,目测系中细面或中太面之间,而明显系平打面,比较扁身。面条口感味道都算唔错嘅。配料 (3.5/5) - 因为系牡蛎拉面,当然著眼点系个蚝本身。试落,基本上系急冻广岛蚝,系够鲜嘅,不过冇惊喜。此外,葱系有心机嘅,我估系用九条葱,切成条状,刀功值得一赞。另外有加左食用花,增加香味同味道层次。猪叉烧系最好嘅部份,有用火枪烧过,好香之余,就算用嘅系五花肉部份,都唔会太油腻。咁多配料当中,只有呢块(得一块😅)我系珍而重之咁食。虾云吞方面,皮薄馅靓,系几好食,虾颇鲜又爽口。

牡蛎🦪清汤拉面🍜
牡蛎🦪清汤拉面🍜

配料 (3.5/5) - 因为系牡蛎拉面,当然著眼点系个本身。试落,基本上系急冻广岛蚝,系够鲜嘅,不过冇惊喜。

此外,系有心机嘅,我估系用九条葱,切成条状,刀功值得一赞。另外有加左食用花,增加香味同味道层次。

虾云吞方面,皮薄馅靓,系几好食,虾颇鲜又爽口。因为响香港食拉面,极少会遇到有配云吞,所以呢吓加左分。

溏心蛋方面,佢声称系用樱木烟熏,都勉勉强强食得出,同一般烟熏过嘅蛋系有区别。而且,生熟度系最完美嘅状态。呢只蛋虽然系要另外叫,但都算值得。
樱木烟熏溏心蛋

整体 - 如果唔嫌贵,一试无妨。

配料方面点解会比得 3.5分,因为我系冲住蚝去食,而蚝真心冇货交。而且,当鲣鱼粉捞左落去,个汤本身嘅鲜味变左比鲣鱼味主导晒,立刻食唔出个汤本身应有嘅味,少少可惜。
2024-10-02
樱木烟熏溏心蛋