2024-06-23 472 浏览
牡蠣鮮香嘅濃厚湯沾上冷凍爽滑粉皮,真是絕配!絕對做到齒頰留香嘅較果;但無論沾麵和拉麵,牡蠣都是只得3隻,如果有5隻就更好了;餐廳裝修簡潔,服務員態度良好,唯獨冷氣不足,食湯拉麵會越食越熱,但即使是這樣,都定必會再食和介紹朋友去食。
牡蠣鮮香嘅濃厚湯沾上冷凍爽滑粉皮,真是絕配
,但即使是這樣,都定必會再食和介紹朋友去食
2024-06-22
  • 牡蠣白湯
  • 牡蠣沾麵
2024-05-01 705 浏览
一直都想試呢間Next Shikaku牡蠣白湯麵,餐單只提供三款麵食,除咗牡蠣白湯麵,仲有牡蠣清湯麵同沾麵。由於喜歡雞白湯,我毫不猶豫選擇咗牡蠣白湯麵。頭兩啖飲個湯底係幾有蠔味,見到將啲蠔打成碎粒,麵質亦算彈牙,但個湯底就愈食愈咸,我最後都食剩咗啲麵,亦飲唔曬啲湯。塊叉燒係幾厚下,但唔算甘香,如果將塊叉燒炙燒,我諗會好味好多。仲有兩隻好細好瘦弱嘅蠔,亦唔係好食。性價比好低,一碗麵連加一都要$170有多,試過就算。
2024-04-21 534 浏览
Next Shikuka環境舒適,服務態度亦不錯,客人可選坐Bar枱位置全程欣賞廚師烹調拉麵,真係賞心樂事。它以牡蠣🦪做主打拉麵,分別有清湯(ikasu)、白湯(koeru)和沾麵(asobu)。 我選了牡蠣清湯拉麵🍜, 清香嘅高湯以百分百日本牡蠣熬製,配上牡蠣🦪油和秘製湯汁,而且湯面灑上蠔碎,蠔味更突出,更鮮味回甘。 麵條彈牙煙韌,十分掛湯, 而麵上鋪了洋蔥粒、肥瘦均勻嘅低溫慢煮叉燒、 鮮甜飽滿嘅蠔、檸檬草、紫蘇花、 兩隻雲吞、 竹筍絲,味道更添豐富,視覺上都大滿足。 整體而言,價錢不太便宜,但每一啖湯麵🍜都非常衝擊味蕾,有特色, 值得一試。

牡蠣🦪清湯拉麵🍜
2024-04-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
牡蠣🦪清湯拉麵🍜
  • 牡蠣清湯拉麵🍜
2024-04-08 591 浏览
清湯比白湯會多兩隻雲吞,雲吞冇乜特別每碗各有一隻蠔同一片叉燒蠔好味嘅,但一隻的確唔夠叉燒真係爭啲喇,都幾鞋個湯嘅蠔味好香,好濃所以overall 嚟講,係爭在份量少咗啲同肉質差啲service 幾好,會拎個籃嚟問你要唔要放嘢我話冷氣太大想轉去第二度,佢直接話幫我較細冷氣

牡蠣白湯

清湯比白湯會多兩隻雲吞,雲吞冇乜特別
每碗各有一隻蠔同一片叉燒
蠔好味嘅,但一隻的確唔夠
叉燒真係爭啲喇,都幾鞋
個湯嘅蠔味好香,好濃
所以overall 嚟講,係爭在份量少咗啲同肉質差啲
service 幾好,會拎個籃嚟問你要唔要放嘢
我話冷氣太大想轉去第二度,佢直接話幫我較細冷氣
2024-04-05
2024-04-05 511 浏览
本次要為大家介紹的是位於中環的NEXT Shikaku。這裡提供各種美味的牡蠣料理,每一道菜品都經過細心烹製。店內的氣氛舒適,是與朋友分享美食的絕佳地點~非常推薦喜歡吃牡蠣的朋友。⦿ 牡蠣白湯 | $158這是一道十分濃郁的白湯,廚師在拉麵中加入了一塊青檸,有效地中和了傳統白湯拉麵的油膩感,欣賞!牡蠣鮮甜肥美,絕對是新鮮的蠔,完全沒有腥味。但每碗拉麵中只有一顆牡蠣,稍嫌不足。推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌑(4分)⦿ 牡蠣清湯 | $158與白湯相比,牡蠣清湯略嫌遜色,但湯頭帶有淡淡的蠔鮮味,整體口感不錯。然而,湯中加入了兩個雲吞, 像是一道fusion拉麵?有些奇怪。推薦指數 | 🌕🌕🌕🌗🌑(3.5分)⦿ 清酒牡蠣 | $98整個menu必叫的清酒牡蠣!!!總共有4粒蠔,同樣肥美,脹卜卜的。相較於拉麵不同的是,這些牡蠣比清酒煮過,把蠔的鮮味整個提升到另一個層次。請大家一定要試試看!絕不會後悔。用餐後2小時口裡的蠔味仍然久久不散,沒有誇張。推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分)📍 **NEXT Shikaku**中環歌賦街11號地舖 / G/F, 11 Gough Street, Central(港

⦿ 牡蠣白湯 | $158

推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌑(4分)

⦿ 牡蠣清湯 | $158

推薦指數 | 🌕🌕🌕🌗🌑(3.5分)

⦿ 清酒牡蠣 | $98

用餐後2小時口裡的蠔味仍然久久不散,沒有誇張。

推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分)
清酒牡蠣

📍 **NEXT Shikaku**

(港鐵上環站 A2 出口, 步行約5分鐘)
2024-03-29
清酒牡蠣
  • 牡蠣白湯koeru
  • 牡蠣白湯拉麵
2024-03-01 676 浏览
夜晚本來想去另一間食期間限定拉麵,可惜太夜已經賣哂,就行落少少到歌賦街。原本係銀座同周月兩間爭扎緊,望過少少見呢間牡蠣湯底未試過,就入咗去。牡蠣湯底超濃郁,無論係湯拉麵定沾麵都非常彈牙,沾麵係用闊條麵。份量以女士嚟講有點兒多。

2024-02-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-02-29 484 浏览
同屬座銀集團嘅日本大阪過江龍蠔拉麵店🍜✨牡蠣白湯 $158湯底用左豬 雞 蠔黎熬製 超濃厚 亦不失蠔嘅鮮味😍有隻清酒煮蠔 嫩滑慢煮叉燒 用左扁平麵 有別於一般拉麵😛✨牡蠣沾麵 $178沾麵嘅湯非常濃杰 用左豬骨同蠔汁熬製 相對比較咸🫣第一次見沾麵係配平打麵 每條嘅面積更大 更掛湯☺️雖然兩款都好食 但個人比較中意白湯 更食得出蠔鮮味☺️絕對係係香港食過嘅其中一間最好食嘅拉麵 食完念念不忘🥹📍地址: NEXT Shikaku 中環歌賦街11號地舖#yyy中環 #ramen #oyster #nextshikaku #tsukemen #hkeat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodshare #yummy #nomnom #delicious #igfood #foodporn #instafood #foodstagram #foodies #foodblogger #맛있다 #먹방여행 #美味しい #おいしい #吃貨 #相機食先 #香港美食 #中環美食 #蠔 #牡犡 #拉麵 #沾麵
同屬座銀集團嘅日本大阪過江龍蠔拉麵店🍜

📍地址: NEXT Shikaku
中環歌賦街11號地舖

• 牡蠣白湯拉麵
2024-02-09 680 浏览
這家麵店門口熱情的叔叔招徠 我們決定嘗試一下他們的招牌蠔湯拉麵進店我們坐在bar table 毫不猶豫選擇了 ,牡蠣清湯拉麵 和 牡蠣白湯拉麵各廚師分工不同 有負責燒豚肉的 有負責煮拉麵的清湯反而缺少了蠔的鮮味 但蠔和拉麵都好吃白湯由雞 豚 蠔 熬煮而成 味道濃郁喔!推薦這個

廚師分工不同 有負責燒豚肉的 有負責煮拉麵的

清湯反而缺少了蠔的鮮味 但蠔和拉麵都好吃
牡蠣清湯拉麵

白湯由雞 豚 蠔 熬煮而成 味道濃郁喔!推薦這個

牡蠣白湯拉麵
牡蠣白湯拉麵
2024-02-07 369 浏览
呢間係以蠔做主打嘅拉麵店,分別有清湯、白湯、沾麵。今次點左白湯,湯底由豚、雞同蠔熬製,三者味道混合得好好。豚同雞完全唔會遮住蠔味,仲襯托出蠔嘅鮮甜,蠔仍然係湯入面嘅大主角。每一啖都非常衝擊味蕾,口感濃厚。面上面隻蠔好鮮,好彈牙。可惜塊叉燒有d普通,但整體都好食!
呢間係以蠔做主打嘅拉麵店,分別有清湯、白湯、沾麵。
白湯
白湯
. NEXT Shikaku🦪🍜行過門口已聞到蠔既香味🦪已經比佢深深吸引住🤣🤣所以就行左入去試下😆價錢相對比較進取,但都係想試一試值唔值🤨入到去我地坐左係吧枱,可以親眼望到師傅製作一碗拉麵過程😋呢間店舖都好細心,有濕紙巾可以抹手👍🏼#冬甩仔女_中環#冬甩仔女_拉麵🍩冬甩仔女👧🏻🍩食評👅👧🏻牡蠣清湯🦪🍜(9/10) $158清澈透明,充滿著蠔既鮮味。可以試入一啖再將旁邊既蠔碎攪勻,蠔既香氣融入湯入面,令人食到口水直流。湯底口感清爽,亦吾會太油膩。麵條筋道有彈性,同湯底一齊食更加入味。湯匙一匙一匙飲,每口都能夠感受到蠔既鮮甜味🥰叉燒係會用火槍燒一燒😛食落半肥瘦,厚度適中,食到啖啖肉、油脂分布都平均🥓仲有雲吞、原隻蠔😝呢碗拉麵好豐富🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻牡蠣濃湯🦪🍜(9/10) $158濃郁而豐富既蠔湯底令人驚艷🤩一碗湯底色澤濃郁,入口後立即感受到蠔既濃郁味道😍湯底濃稠滑順,口感豐富,蠔既鮮甜同湯底既濃郁完美結合。同埋麵條一齊食,每一口都係滿滿嘅蠔香味,偏重口味既愛好者,可以揀濃湯😝♨️呢間真心推薦100%回頭率,食完會想再食😍不論係清湯版定係濃郁版既蠔湯拉麵🦪🍜,都帶有獨特既蠔香味。
[中環美食推介🍽 ] NEXT Shikaku🦪🍜

#冬甩仔女_中環
#冬甩仔女_拉麵

🍩冬甩仔女👧🏻🍩食評👅

👧🏻牡蠣清湯🦪🍜(9/10) $158

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅

👦🏻牡蠣濃湯🦪🍜(9/10) $158

♨️呢間真心推薦100%回頭率,食完會想再食😍不論係清湯版定係濃郁版既蠔湯拉麵🦪🍜,都帶有獨特既蠔香味。每一啖都品嘗到蠔既鮮美,令人回味無窮。呢碗拉麵真係值得推薦👍🏼

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣收加一服務✔️

💲抵食:8/10
👅好味:9/10
🍩推薦:8.8/10

2024-01-31 238 浏览
係中環歌賦街主打蠔湯拉麵嘅Next Shikaku堪稱賣飛佛拉麵❤️❤️之前介紹過沾麵,好似瀑布一樣嘅沾麵配濃郁蠔湯真係好impressive🥰於是之後都要繼續去回味一下,呢日就試下另一個招牌-蠔白湯。另外仲有蠔清湯拉麵。午市通常都要排15分鐘,如果1個人食就會快啲。牡蠣白湯 雖然叫白湯,但湯頭顏色呈啡色🤣充滿蠔嘅精華。飲落蠔味非常濃郁🦪具鹹鮮味卻唔涸喉,會食到啲打碎咗嘅蠔肉,作為蠔嘅愛好者一定會好滿足😍😍由於湯頭煲到少少杰身,正好掛上粗幼度同硬度剛剛好嘅麵條。叉燒肥瘦層層相間,肥嘅部份口感爽滑,瘦嘅部份就普通啲。另外配兩隻蠔肉同筍絲,蠔肉本身攤凍咗,建議煮麵嘅時候將蠔一齊溫熱先上菜會更好😗人均消費:$170推介指數(10分為滿分):8.5分

人均消費:$170
推介指數(10分為滿分):8.5分

2024-01-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-01-29 231 浏览
餐廳貴為日本集團「銀の葡萄」旗下品牌之一,同鄰近既雞白湯同鯛白湯為姐妹店,相信品質有一定既保證。平日夜晚黎到客人得小貓兩三隻,夥計比客人多好多,一場同朋友仔由上環地鐵站行到上黎一於試下!坐左係師傅前面可以望清楚佢由備料,烹調同擺盤既過程。🥢牡蠣白湯 Koeru湯底由牡蠣,豚骨同雞骨組成,蠔肉會係烹調過程中打碎一齊煮。除左有濃郁既蠔味,仲飲得出雞湯既香醇🤭配料方面都係有常見既慢煮叉燒,一粒牡蠣,竹荀,洋蔥粒,紫蘇花,整體無乜太大特色。麵條揀選左太刀麵,開頭幾煙韌,不過浸耐左都變得腍身無咬口!🥢牡蠣沾麵 Asobu湯頭由蠔醬同豚骨熬煮而成,入口濃郁又黏口,海鮮味撲鼻而來,入面有兩粒原隻牡蠣,角切豚肉,荀絲同洋蔥,感覺上無咩餸,一路食到大半碗之後有啲膩口,攤凍左之後仲愈食愈鹹🙈麵條採用左獨家研發既「平打麵」,滑溜得黎又有咬口,平打麵呈長形,有啲似泰國粗河粉,掛湯能力一流,上面仲撒左紫蘇花有解濟功能。平打麵用高湯浸住,減低左痴住晒既問題!食到尾聲湯頭唔再熱辣辣時可以叫職員加熱,不過只係放入微波爐叮熱有啲草率了事,話晒都係碗過百既拉麵~📍NEXT Shikaku中環歌賦街11號地舖

🥢牡蠣白湯 Koeru

🥢牡蠣沾麵 Asobu

📍NEXT Shikaku
中環歌賦街11號地舖
2024-01-16 446 浏览
放飯時間有同事話想試呢間蠔拉麵,於是就上山食,一睇餐牌先發現價位都幾進取, 不過一場嚟到就睇吓佢值唔值我揀咗清湯蠔拉麵,湯底果然充滿蠔味,不過有啲鹹,食到尾飲唔晒啲湯配料方面,蠔拉麵得一隻蠔,生熟就啱啱好,不過得一隻就唔夠喉,另外仲有兩粒雲吞,配搭幾搞笑其他同事叫另一款,有雞骨同豬骨一齊煲,個人認為佢哋個湯有層次啲,不過佢哋都係覺得偏鹹食完都覺得幾特別,香港好似唔多覺有專食蠔嘅拉麵,不過真係太貴,一碗麵連加一要170幾蚊,隻糖心蛋仲要另加錢,加埋就要差唔多$200,都幾肉痛

2024-01-07 392 浏览
平日午市經過,見到對面勝香園同隔離嘅九記牛腩排晒長龍,但呢間拉麵卻唔洗等位。上年6月剛開幕時突登黎食過一次,個白湯勁重蠔味、叉燒勁厚,好記得嗰時仲認為係全港最好食嘅拉麵。依家一年半後再黎試吓,睇吓係咪仲咁高質素,個水準仲keep唔keep到。入座後就已經扣印象分,見到個湯底就咁擺喺度,冇蓋kum住,仲有隻大烏蠅飛黎飛去;作為一間高檔拉麵店,衛生似乎差左d。白湯比我剛開幕黎食顏色深左d,飲第一啖已經冇左驚艷嘅感覺,好普通,係有少少蠔嘅鮮味,但略嫌太咸。叉燒冇以前咁厚,但係好食嘅。隻蠔唔夠蠔味,炸牛蒡ok。埋單近$200,但一d都唔值,希望餐廳改善衛生。下次去發掘其他餐廳算了。

叉燒冇以前咁厚,但係好食嘅。隻蠔唔夠蠔味,炸牛蒡ok。

2024-01-01 321 浏览
💛 NEXT Shikaku📍中環歌賦街11號地舖------------------------------1️⃣ 牡蠣白湯拉麵推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻白湯較杰身 湯底用了牡蠣 雞骨 豬骨熬煮而成 味道濃郁 拉麵煙煙韌韌 十分掛湯🤩麵上鋪了青檸 檸檬草 紫蘇花 洋蔥粒 荀 叉燒 味道多層次 叉燒肥瘦均勻 不錯💕惟牡蠣只有一隻 分量太少了😆2️⃣ 牡蠣清湯拉麵推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻清湯的牡蠣味突出 有驚喜 惟飲得多會較鹹拉麵有彈性 不錯☺️麵上鋪了洋蔥粒 叉燒 檸檬草 紫蘇花 雲吞 荀 味道豐富 雲吞美味 惟荀硬 口感不太好😂牡蠣同樣只有一隻3️⃣ 清酒牡蠣推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牡蠣熟得剛剛熟 滑捋捋 十分鮮甜😍酒味濃厚 但不會蓋過牡蠣的清甜 還加入了紫蘇花 有淡淡的紫蘇味 味道豐富 美味 要試一試😋4️⃣ 櫻木煙燻糖芯蛋推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻糖芯蛋很流心 調味剛剛好 口感滑溜 不錯💕惟櫻木味不是太濃------------------------------環境舒適 可坐在Bar枱上欣賞廚師烹調拉麵☺️食物質素及服務態度不錯 一坐下就提供冰水 需要加一服務費 價錢偏貴🤣總評味道:⭐️⭐️⭐️
💛 NEXT Shikaku
📍中環歌賦街11號地舖