2021-03-29 100 浏览
去花墟买完花,借D易揾间cafe 坐下,虽然呢间cafe无tea set,但佢个环境同灯海实在太吸引,人又唔多,作为一个地道港女,已经有足够理由入去试试。餐厅的布置同用色落咗好多心思,落地玻璃引自然光外,又以欧洲风的花园风颜色作为墙纸,加上彩色的灯海及家俱配搭,感觉好清新。打开个餐牌,内里只得文字,对今时今日喜欢看图识字或打卡行先既人嚟讲,尤其甜品无样睇真系有少许不便。今次拣咗个腐乳巴斯克焦香芝士蛋糕,配latte。老实讲,中西合璧嘅嘢好难拿捏,不过唔知点解果刻竟然好想试吓。自己平时无整蛋糕,对巴斯克焦香呢个term好陌生,原来系指将芝士蛋糕表面焦糖化,做到焦而不㶶既效果。蛋糕来了,看上去平平实实,感觉有份量。以前食过腐乳西多士,都系噱头居多,可食性不高,但呢次既腐乳芝士蛋糕竟然有啲blue cheese既味道,唔通腐乳真系中式芝士?不太清楚,但响呢件蛋糕上味道好夹,有浓郁嘅咸香既味道。而表面上焦皮视觉上唔好睇,但食落又真系有D甜甜地既焦香感。整体而言,cafe环境好靓,甜品不错,可以一试。环境9/10服务8/10食物8.5/10衞生9/10

整体而言,cafe环境好靓,甜品不错,可以一试。

环境9/10
服务8/10