是咁的~黎到2019年最后果几日,又圣诞又除夕咁梗系到食好西,而家揾野食除左菜式之外都多左样野睇,作为消费者当然有权选择自己想帮衬嘅商铺啦,因为商铺嘅理念、取态而去选择呢d就叫自由市场喇今次黎到港岛区,同女朋友仔揾左间居酒屋试试,摸摸酒杯底作为2019嘅圣诞餐啦由于我地好早就黎到,基本上都系头果两台客人黎,店铺铺位唔大真系有种日本居酒屋繁忙中可以坐底食下野饮下酒嘅感觉款式都唔少嘅情况下咩都叫d试下~就叫左个鱼生沙律,呢到嘅沙律好特别会有埋海葡萄食,海葡萄系一种可食用嘅海藻外型好特别好似细粒提子咁,所以就叫海葡萄,盛产嘅地方系日本嘅冲绳不过其实好多人都唔知菲律宾海域都有海葡萄嘅养殖场,本人食过喺冲绳买嘅海葡萄咁讲真我讲得呢碟海葡萄嘅味道又真系及唔上果次食过嘅味道,不过都系好食嘅:口感似蟹籽咬落都有淡淡嘅海鲜鲜甜味,都几好食嘅另外鱼生方面都有三文鱼,吞拿鱼赤身,立鱼等等,全部嘅角切鱼生都大大粒好鲜甜,绝对系一个开胃之选跟住叫左份帆立贝刺身,呢到应该系两粒四切,收费就70蚊算中规中矩,不过帆立贝真系好新鲜,肉质弹牙鲜甜,新鲜嘅帆立贝刺身系会肉质厚实弹牙唔会好腍,因为帆立贝系肌肉组织黎,如果新

,新鲜嘅帆立贝刺身系会肉质厚实弹牙唔会好腍,因为帆立贝系肌肉组织黎,如果新鲜嘅一定会有某程度上嘅弹力唔会冧晒,冧晒嘅帆立贝就系死左好耐唔新鲜嫁喇

跟住就叫左d寿司食啦
最好食系赤虾寿司,劲大只又新鲜爽口弹牙,赤虾嘅鲜甜味好足,正
三文鱼都好肥美,而且呢到嘅寿司饭都几好食,食到醋味又有少少黏口
个吞拿鱼寿司就...明明我落单嘅时候讲到明系要中toro但好明显黎到就变左赤身...算啦唯有照食啰,系几好食嘅但我想食中拖呀嘛

再叫左份炸软壳蟹卷物,因为女朋友仔好钟意食炸软壳蟹嘅野,呢个卷物都做得好出色,上枱时软壳蟹依然能够保持温度,而且卷物份量好够,大大旧
炸软壳蟹配埋d蟹籽同沙律酱就一定冇得输

去居酒屋就梗系要叫串烧啦,牛舌同烤鸡皮各一串,呢到烧牛舌真系一流,牛舌好厚身但烧嘅火喉掌握得啱啱好,唔会太干亦唔会未熟,咬落去系软硬适中有肉汁,食到牛舌独特嘅骚味,牛舌真系必食,好正呀
另外烤鸡皮就稍为有d失色,烤得唔够干身,个人prefer烧再耐d令佢d鸡油再逼多d出黎,个食落嘅口感就会再脆口d,呢到嘅烤鸡皮就似烧春鸡d鸡皮咁,少少脆口有d咬口咁

由于头先食唔到toro就谂住叫番份吞拿鱼蓉卷物,点知上枱变左做咁,真心失望,间铺又唔系新冇理由师傅会搞唔清吞拿鱼蓉系咩黎
,咁个卷物都OK ge,佢呢到嘅鱼生水平都几高好新鲜所以点都唔会差,不过究竟佢识唔识分赤身、中拖、大拖、吞拿鱼腩蓉呢??

话明居酒屋就梗系叫番两杯酒啦!一杯系紫苏叶梅酒一杯系蜜柑酒
蜜柑酒酒味好薄好易入口,甜甜地系好饮嘅非常适合平常少饮酒饮唔惯重酒味嘅人,至于另一杯梅酒都好特别,都饮到梅味我都觉得几好饮嘅

总括黎讲,呢间居酒屋几有气氛,食物质素都有保证,基于佢地材料新鲜,鱼生呀寿司果d都做得几出色,不过叫极都食唔到拖罗就真心令我失望,而且价钱唔算抵食,八折之后都要八旧水,但系佢地嘅立场都非常值得大家去支持下
振兴黄金经济圈