2016-03-07 768 浏览
行行下Aeon supermarket, 见到间新开的拉面,肚仔又打鼓,拿拿临拎张飞跟著去比钱,返转头就入得,唔使等,唔错入面好大,唔会搭枱,而且枱与枱之间隔得几开,舒服waiter哥哥会摆一樽水你自己湛,menu入面既种类都几多,有沾面,汤面同埋小食,最惊喜既系唔使加一仲有图文并茂既食法教学教你点食沾面(其实类似捞面),有蛋黄酱,醋同辣油可以加落个面见隔离配沾面卖相好好,厚住面皮借隔离枱果碗影左张相,佢话几好食,块义烧好厚好大块。之后见waiter仲主动帮佢落埋木鱼汤,正!我就叫左鬼门拉面(3个辣)同埋煎饺子(5只)鬼门拉面鬼门拉面一到,我头发立即竖起,成碗野红卜卜,虽然食得辣,但真系好惊辣到食唔出味。碗面除左辣之外,仲有少少配菜,猪肉片,份量唔多,一碗面应该唔够饱。一啖食落去,面质爽既,辣味浓郁,但唔呛口,不过唔食得辣既唔好试啦。猪肉有少少韧,唔入味(除左辣味)。试埋佢枱上面既蛋黄酱同蒜蓉,蒜蓉配辣好香,将汤底既味道丰富左,反而蛋黄酱就食唔出果味道,毕竟个汤太辣。食完个面唔系好够,不过辣到饮左3杯水,问过waiter哥哥,佢话好多人都食唔哂,或者可以叫佢啲木鱼汤沟淡啲,服务唔错㖞煎
入面好大,唔会搭枱,而且枱与枱之间隔得几开,舒服
大门义烧沾面

我就叫左鬼门拉面(3个辣)同埋煎饺子(5只)

鬼门拉面
大门拉面(3个辣)

煎饺子
饺子煎得好干身,热辣辣,5只,个碟有一格放酱汁。连埋酱汁食,好味!肉既份量刚好,而且饺子皮够薄,热辣辣,饺底系脆的,眨下眼就食哂5只,有啲想再添既冲动

总括黎讲,拉面既水准普通,虽然唔呛口,但只得辣味,无咩层次,反而饺子做得比较好,够热够脆。下次一定要再试下沾面。价钱合理,而且唔使加一,加分!
2016-03-05