2019-06-06 183 浏览
为庆祝朋友升职,朋友推介大围 风车,所以订左枱好好甘庆祝下。我地都挂住倾计,都唔知食咩好,店员好贴心,推荐2人餐,岩晒我地尼d无所谓。 而且个2人晚餐,齐晒西餐既菜式,价钱又好合理,讲下有咩食先:头盘-「意式田园沙律配烟熏鸭胸」估唔到有好多片烟熏鸭胸,2个人食岩岩好,唔洗争。沙律菜好多,而且酸度刚好,好开胃。汤-「红汤」唔好以为系普通红汤,饮落系有蕃茄蓉。「龙虾汤」本身怕龙虾汤会有腥腥地既味,但系饮完无觉得腥,而且发现个汤有龙虾肉。如果爱浓汤既,建议饮龙虾汤,因为味道偏浓。主菜-「纽西兰肉眼扒配焦糖菠萝」块菠萝好大块,本身唔太钟意食菠萝,怕太酸,结果朋友话好好食好甜,粗粗地试左,真系好甜,而且菠萝表面加埋焦糖烧过,所以食落表面系脆脆既。肉眼扒我地叫左7成熟,熟度刚好,而且大小刚好,配埋个烧汁,成件事好完满。「波士顿龙虾意大利粉」哗哗!系原只开边龙虾,仲要用芝士焗嫁,好邪恶啊,但好好味,肉质弹牙。意粉系炒意,食落唔觉腻,配埋芝士龙虾岩岩好。甜品-「朱古力蛋糕」份量刚刚好,本身怕好甜好腻,甜度岩岩好,而且中间有慕斯,中和番,整体唔错。

头盘-「意式田园沙律配烟熏鸭胸」
意式田园沙律配烟熏鸭胸

汤-
「红汤」
唔好以为系普通红汤,饮落系有蕃茄蓉。
红汤

「龙虾汤」
龙虾汤

主菜-
「纽西兰肉眼扒配焦糖菠萝」
纽西兰肉眼扒配焦糖菠萝

「波士顿龙虾意大利粉」

甜品-
「朱古力蛋糕」