2024-03-27
今日去深水埗,顺道嚟添好运食点心医肚。食添好运要排队已是常识吧!星期日11点几嚟,大概等半个钟入坐。有一排无嚟,餐厅似装修过,感觉比以前企理同冇坐得咁迫,点心款式依旧贵精不贵多。⭐️酥皮焗叉烧饱热辣辣胀卜卜,外皮松脆,内𥚃软绵多汁,用上瘦叉易𡁻冇肥油。每次嚟都会叫,今次依旧做得非常出色好味,$30蚊3个绝对超值😋😋😋😋⭐️ 晶莹鲜虾饺大大粒虾肉爽口弹牙,饺皮未算晶莹通透但口感 OK,味道与其他高级酒楼比属中上⭐️潮洲蒸粉果馅料跟足潮洲传统口味,猪肉、粉葛同花生比例适中,如皮再薄啲同减啲咸会更好食⭐️陈皮牛肉球粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陈皮味,好味⭐️香滑马拉糕蒸得干爽蓬松,入口软绵唔会太甜⭐️豉汁蒸凤爪一笼5只但略嫌腌得未够入味虽贵为米芝莲长龙餐厅,但冇巧立明目乱收费,两个人叫6样嘢,免收加一人均唔驶$100,价钱大众化值得支持👍🏻👍🏻👍🏻
⭐️酥皮焗叉烧饱
⭐️ 晶莹鲜虾饺
⭐️潮洲蒸粉果
⭐️陈皮牛肉球
粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陈皮味,好味
⭐️香滑马拉糕
蒸得干爽蓬松,入口软绵唔会太甜
⭐️豉汁蒸凤爪
一笼5只但略嫌腌得未够入味