2023-04-11
晏就喺观塘揾食,见到呢栋有好多餐厅既大厦,就决定入去揾好嘢食。咁啱见到呢间嘢好多人排,就决定一试。去到见到menu上有好多唔同既嘢食,但价钱都落于平均五十至六十蚊,涷饮唔洗加钱。作为食肉兽既我决定叫个扒餐黎试。首先上左既系蒜蓉包同汤。忌廉汤有少量三文鱼,饮落正正常常。蒜蓉包几脆,食落蒜味都足。之后上左块扒,餐牌上就写7oz,对翻就差唔多200g,用叉吉一吉,称起佢都几有份量,冇偷工减料。卖相都唔差,上色上得几好。味道方面咬落去唔靭,唔会好似牛肉干咁,而且都几juicy。但个横切面睇落就似介乎七成至全熟,有少少失望。牛扒表面咬落脆口,食落都够香,明显煎既温度够高,同时做到梅纳反应同焦糖化。饭既质素可以接受,冇过生亦冇过冧。总括而言,呢个价钱食到块咁既质素既扒,份量亦唔细,可话绝对抵食。块扒明显唔系咩顶级靓扒,但师傅手势唔错,都可以话系个唔错既体验,会翻嚟再食。价钱: $60
价钱: $60