星期五下午系海港城,谂住食芽庄午餐,见餐厅入边都唔少人食,望海地窗口位满座,同朋友坐低系走廊位之后,女职员比午餐Menu ,望一望表2:25,就问女职员会唔会有下午茶,女职员带啲口音回应有下午茶要2:30,于是我就话等多5分钟睇埋下午茶餐牌。跟住就睇吓午餐餐牌先,三分钟之后,2:28个女职员行埋黎,话而家无下午茶,如果要食午餐就依家快啲嗌,如果唔系只得散嗌。我哋觉得好奇怪,一时又话有一时又话冇下午茶,又唔早啲更正返,同埋佢冇笑容,态度欠佳,语气急促,亦都冇解释,逼住要人即刻落单。因为太肚饿,咁就即刻求其叫咗午餐牛肉汤粉跟小食炸鸡翼同香茅猪扒饭跟鱼饼。我的猪扒非常之硬同柴,朋友话牛肉汤粉一般,亦都冇跟到调味配料(辣椒青柠九层塔),之后要再问该女职员拎,佢先黑口黑面拎俾你。另外令人惊奇嘅就系原来佢嘅泰式鱼饼,系厚煎鲮鱼肉饼,餐饮超级难饮。我谂食过泰式鱼饼嘅人都知道,根本就系两回事,严格啲讲,佢违反咗商品说明。其实一个餐都$120,咁样都已经系$240。呢间嘢食唔好食都预咗,其实系人都知佢做游客一次性生意,唔会有回头客,但系星期五下昼嚟食饭唔系嚟受你气,同催促人哋落单。最后都有密切留意该名女

我谂食过泰式鱼饼嘅人都知道,根本就系两回事,严格啲讲,佢违反咗商品说明。其实一个餐都$120,咁样都已经系$240。呢间嘢食唔好食都预咗,其实系人都知佢做游客一次性生意,唔会有回头客,但系星期五下昼嚟食饭唔系嚟受你气,同催促人哋落单。最后都有密切留意该名女职员,外表不像本地人,留意过佢同其他客人对话,应该识讲广东话,有四围腾工作,但唔明白点解唔解释(一时话有下午茶一时又话冇)。最后埋单忍唔住问咗一个男职员,佢就话平日系有下午茶,系今日先冇下午茶。老实讲,我觉得街边越南嘢都好食过佢好多。

香茅猪扒饭
2024-07-19