2020-07-12
喺湾仔附近返工,午饭时间多数食开茶记,贪佢方便快捷,出品速度又快,今日就行到去公司附近既陈广记,平时经过就见得多,今次第一次去试食,当试下新野。印象中陈广记开业好耐啦,店舖位于石水渠街条斜路度,平时都多写字楼职员同埋三行工人帮衬,但系都唔算难揾位,不过佢冷气就唔多凉同埋佢有户外座位,夏天坐出去都真系几难顶。我食果时食店入面清一色系男士,亦都不时听到厨房传黎炒野既声,因为佢午市都系供应炒粉面饭。叫左一碟肉丝炒面+冻柠茶,总共62蚊,作为第一次帮衬,价钱有d贵啦,因为我平时食开50蚊一餐。肉丝炒面味道唔错,面底炸得卜卜脆,再铺上大量肉丝,银芽同淋埋茨汁,沟埋一齐都ok 既, 不过好油腻,食完之后滞左成个下昼见到隔离枱食芙蓉蛋饭,卖相几吸引,一块巨型既煎蛋笠住d饭,好似几有锅气,下次可能试下。若果想快手食个午餐,又唔想排长龙,对食物冇太大要求,可以去陈广记试下。
肉丝炒面