2024-04-13
🐷🐷🐷🐷🐷适逢每一个月嘅纪念日,男朋友都会特登book一间靓餐厅同我庆祝,今个月系呢间法式fine dine,仪式感满满☺️▪️餐包啱啱焗好嘅芝士薄脆,法包同香草包,外脆内软,配上比较特别嘅杏桃牛油同蕃茄味牛油,几有心思同诚意。▪️餐前小食系自家制薯片薄脆,中间夹住龙虾肉上面系三文鱼子黑醋,每层嘅味道同口感都颇有不同,每口充满惊喜。▪️波尔多牛肉他他最上有满满一层法国黑鱼子,咸香味重。配上鹌鹑蛋黄,将牛肉他他同配料混合埋一齐,口感层次丰富,加上普罗旺斯黑松露同金箔作点缀,打卡一流。▪️吞拿鱼芥末马卡龙第一次食咸味嘅马卡龙,选用夏威夷汁同黑鱼子酸忌廉汁调味,淡淡既芥末味更能够带出吞拿鱼嘅鲜味。▪️香浓牛肝菌忌廉汤选用咗杏黄菌同黑皮鸡枞菌,无论口感定系味道都能够带俾我哋嘅味蕾好大嘅冲击,好适合我哋咁重口味嘅人。先浅尝两啖忌廉汤,再混合羊肚菌清汤中和。▪️鹅肝冻味道上同食紧啲块鹅肝系无大区别,但口感上冇咁油腻,加上麝香啫喱,竹炭脆片同田园沙律,整体而言中和返平时食鹅肝嘅油腻感。▪️香煎油封鸭布里芝士暖泡沫既咸香同鸭肉出奇地合衬,鸭肉软腍入味,食得出系用心之作。▪️热情果雪葩喺食正餐之前,餐厅好贴心咁样准备咗酸
▪️餐包
▪️餐前小食
▪️波尔多牛肉他他
▪️吞拿鱼芥末马卡龙
▪️香浓牛肝菌忌廉汤
▪️鹅肝冻
▪️香煎油封鸭
▪️热情果雪葩
喺食正餐之前,餐厅好贴心咁样准备咗酸酸甜甜既雪葩去清一清我哋嘅味蕾。
▪️慢煮伊比利亚黑毛猪
因为系慢煮,所以猪肉虽然冇煮到完全熟透,但系都能够轻易咬开,沾点黑菌浓牛肉烧汁,足够juicy同时能够锁住猪肉嘅香味。配上皇家加拿苹果蓉可以中和油脂香。
▪️香煎特级西冷
西冷系perfectly cooked既medium rare,带有些少血水,食落去牛味重,点杏仁阿根廷酱同香草红桑子烧汁有两种唔同嘅风味。
▪️甜品
💰1680+10%/person
📍Amina Modern European (尖沙咀)
尖沙咀广东道82-84号流尚坊8楼
#美食 #香港美食 #吃货 #甜品 #相机食先
#hkfoodie #hkfood#hkfoodlover #tagforfood
#foodlover #hkrestaurant#gastronomy #foodie#hkfoodie#hkig#foodiehk#foodstagram #yum #tastinghongkong#food #foodporn