2021-06-11 2292 浏览
由于疫情关系好多餐厅都推出优惠价回馈食客,天海亦都唔例外,平日晚餐二人omakase只系$1000。晚餐分为两个时段,只限6:15pm 或 8:15pm入座。预约咗8:15pm,知道堂食至10点再加上自己习惯早到,所以当晚早咗到,眼见其他人都系早到等入座。呢个系二月omakase menu,每月不同,可以上天海社交平台睇到。第一道菜系虾天妇罗,之前睇过日本综艺节目解释点解食天妇罗omakase第一道菜通常系虾。原因系天妇罗虾形态同颜色最靓,就算上咗炸浆都睇到虾身微微弯曲,而橙色虾尾突出。天妇罗虾的确几上镜,而且都几大只,咬落爽口弹牙有鲜味。虾尾炸到脆卜卜好好味,所以连尾都食埋。第二道菜系甘鲷,鱼鳞炸到竖起卖相好靓。鱼鳞炸过后变得香脆,鱼肉嫰滑鲜甜。第三道菜系帆立贝天妇罗,虽然一粒帆立贝两个人分,但帆立贝超大粒,印象中系第一次食咁大粒嘅帆立贝帆立贝里面仲系透明,只炸到半熟,味道鲜甜到好似落咗糖咁,面头黄色粉末系干乌鱼籽,鲜上加鲜食完海鲜之后接住落嚟嘅系蔬菜天妇罗,平时少见呢啲蔬菜用嚟做天妇罗。平日喺屋企经常食嘅西兰花,做成天妇罗到底食落会系咩感觉?睇餐牌嘅时候已经好好奇。食落表面炸浆香脆

海老

帆立贝

蔬菜天妇罗

食落表面炸浆香脆,带淡淡麻油味,由于西兰花凹凹凸凸所以特别索蘸汁。

炸过嘅洋葱非常甜,面头已经加咗酱汁同木鱼丝,所以唔需要再蘸汁。

知道日本人好钟意食笋,最常见系作为拉面嘅配菜。我自己就好少食笋,做成天妇罗感觉唔错,食落爽脆。

椰菜仔平时食落有少少苦涩,未必人人受落。做成天妇罗再加上面头加咗盐昆布,稍为遮咗啲苦涩味,所以都唔错。

海老と生うにの天むす
食完几样蔬菜之后,就嚟到menu上第二期待嘅海胆炸虾饭团「海老と生うにの天むす」
新鲜炸起嘅虾放喺饭面,上面加咗海胆同埋适量wasabi。鲜甜海胆加埋炸到香脆嘅虾,配埋黏糯嘅日本米饭,每一啖都好满足

然后就嚟到我最期待嘅「企喺度鱼」
见日本嘅天妇罗omakase经常出现呢条咁精致嘅鱼,原来天海都有!食落鱼有鲜味,骨好细成条连头都可以食。
「あさりと玉子あんかけ」即系滑蛋大蚬,大蚬都系做成天妇罗,面头淋上滑蛋汁。蚬肉好大粒又鲜甜,天妇罗吸收晒滑蛋汁。
阿波尾鸡天妇罗一咬开有肉汁,除咗面头嘅椒盐就无其他调味,所以食到鸡肉本身嘅味道
最后以蚬肉蒸饭结尾,个饭好味但份量少咗啲
食埋甜品满足晒

成餐饭都好满意,呢个价钱真系食到就系赚到!希望快啲再有机会嚟
2021-02-24
海老