2023-08-03
放假约咗爹d妈咪饮茶,揾咗呢间系尖沙咀环境唔错嘅酒楼饮下午茶,有海景坐得几舒服。其实我觉得呢间酒楼几适合做婚宴,冇柱之外,仲有露台可以出去户外睇海景,结婚影相一流。黑松露鲜虾饺 $43一笼有四只,皮厚度适中,一口咬下阵阵黑松露嘅香味渗出来,虾肉都几大粒。蟹籽北菇烧卖皇 $36卖相颜色几靓,咬开好多虾肉,猪肉都几爽口,加埋少少冬菇嘅香味,唔错。香煎栗子鲜虾腐皮卷$36粉粉嘅栗子粒,加上清爽青瓜粒同埋爽口嘅虾肉,配上煎得金黄酥脆嘅腐皮,沾上喼汁食几正。香茜叉烧肠粉 $36肠粉皮几滑,而且几爽,唔会太腍啤啤。叉烧粒味道唔错,如果再多啲更加好。金箔黑芝麻流心球 $36买算有金箔,几矜贵。煎堆仔用黑芝麻包住炸得外脆内烟靭,馅料系奶黄流沙馅,但系就略嫌唔够流心,不过味道系唔错嘅。黑醋柚子蜜牛仔骨 $43呢个牛仔骨有别于一般食开嘅豉椒味道,黑醋带酸酸嘅味道,配上柚子蜜又中和返,成个配搭味道几清新。牛仔骨肉质几好,亦唔会用梳打粉腌到冇晒牛味。一口腩叉焗餐包 $36呢个叉烧餐包好的骰,卖相几得意。餐包好软熟,里面嘅叉烧用上腩嘅部份,肥瘦刚好,配上适量嘅叉烧酱汁,好食。干炒安格斯牛肉河粉 $138干炒牛河
黑松露鲜虾饺 $43
蟹籽北菇烧卖皇 $36
香煎栗子鲜虾腐皮卷$36
香茜叉烧肠粉 $36
金箔黑芝麻流心球 $36
黑醋柚子蜜牛仔骨 $43
一口腩叉焗餐包 $36
干炒安格斯牛肉河粉 $138
干炒牛河色水几靓,河粉唔会炒得太油,配上大量芽菜同埋韮菜花,所以好香。牛肉用上安格斯牛肉,肉质好牛味浓。
#尖沙咀#饮茶#下午茶#虾饺#烧卖#腐皮卷#叉烧餐包#芝麻流沙煎堆仔#牛仔骨#肠粉#干炒牛河#yummy#hkfoodie#foodie