2020-10-25 407 浏览
今日去咗北角汇,商场入面都有好几间餐厅。见到有韩国烧肉几多人,今日又好想食,所以就去试下。店名叫【济州烧肉食堂】,故名思义呢度主打食烧肉。😋我哋order咗黑毛猪烧肉套餐,套餐包括有壶渍牛肋骨、豪快济州黑毛猪五花肉、食堂黑毛猪五花肉(酱油)、梅花肉上盖、酱油梅花肉、大八爪鱼须、薯仔排骨汤。😍壶渍牛肋骨系用一个好靓嘅韩国壶装住,绝对系影相打卡之选,用传统韩国酱汁腌过,烤完之后超好味,牛味浓而且油脂分布好平均。😋豪快济州黑毛猪五花肉就好肥美,就咁望上去就感觉块脂肪好厚,但烧过之后原来系有小小烟韧,好有骨胶原同口感,点埋酱汁食非常好味,而且个皮烧完超香脆好正。😋食堂黑毛猪五花肉(酱油)切得比较薄身,有啲似猪柳嘅感觉,食落又系超柔软肉质好juicy。😋梅花肉上盖及酱油梅花肉就一个腌过,一个无腌过,烧完之后同样好好味,韩国嘅猪肉普遍都口感唔错,腌咗就浓味d,冇腌就淡d,视乎个人口味。😋大八爪鱼须就系一大条上,烤完表面之后就剪开一片片、烘一烘,极有海鲜嘅味道食到停唔到口。😋薯仔排骨汤味道超浓郁,入面嘅骨头煲咗好耐,浓浓嘅排骨味出晒嚟。😋提提大家,炉两边有烤芝士粟米同泡菜蛋系无限添食,而且生菜唔够随

提提大家,炉两边有烤芝士粟米同泡菜蛋系无限添食,而且生菜唔够随时可以问侍应攞。总括而言,食物质素非常高,每样肉质都保持极高水准,而且环境好宽敞,张枱好大够晒摆所有嘅食物。👍
豪快济州黑毛猪五花肉
大八爪鱼须