2022-10-17
今日一家大细嚟行街买衫,顺便去买宜家家私拣番啲组装家私。行到六点几,啊仔推介黎呢一间中菜厅食饭 。一入餐厅嘅环境相当宽敞,又别具特色。前台、主菜、饮品都非常之有惊喜。主菜方面: 文姐极力推介盐酥波士顿龙虾脆角豆金瓜,因为屋企好少煮,二来餐厅呢道菜式嘅配搭亦都相当吸引。盐酥后嘅波士顿龙虾都食得出鲜甜,啖啖肉,蔬果作为配菜都唔会逊色,特别系秋葵令人难以接受嘅口感都被炸香了,香脆可口!另外阿女就拣咗个黑松露鲜百合花,黑松露份量颇多而且好香,牛油味道超级浓郁,百合入口非常绵滑。啊仔拣嘅铁板一口鹅肝牛小排,入口感觉较肥美,脂肪感比较重,牛肉亦系意想不到的柔软。当中亦都拣咗一大锅蟹肉蛋白泡泡脆米金汤 ,四人分享。每人都可以饮到一碗半,南瓜味道好棉密,加入埋贝柱、蟹肉、虾仁令到呢碗汤更加鲜甜!而老公就一定要一碗饭落肚,所以亦都叫咗餐厅职员推介嘅八斗子炒饭,除咗可以中和下啲油腻感之外,当然系饱肚之选!饮品方面老公点的Guava see breeze ,以台湾盛产的番石榴,配上Vodka,入口不会太浓烈。我就拣咗一杯比较养生嘅红枣桂圆杞子米水,入口浓郁清香。