2017-06-15
韩烧食得多都想试下其他韩国菜,结果就决定最近好多人提及既溶岩炒饭,近近地系长沙湾竟然都有一间,而且系地铁出口行入商场第一间就见到,位置相当方便。坐低例牌会有几种开胃前菜,个人都系喜欢芽菜同泡菜,够辣味,口感爽脆,唔够仲可以另外可以问店员添加!初时以为溶岩炒饭系入面炒好出黎,原来系即场制作,见到侍应系个炉前放入好多材料制作时,我隔开一个坐位都感受到热力,其间睇住非常用心制作都值回票价!有豚肉、芝士、泡菜、红萝卜丝等。唔同材料放埋一齐味道配合得好好,饭粒软棉棉亦都吸收晒酱汁甜甜地既味道,点解要叫溶岩?我估系因为要整好马上食会有溶既感觉。豚肉份量唔少,啖啖都系肉伴随芝士,集几种口感一齐。唔怪得最近咁多人讲起呢道炒饭。我几喜欢食蚝仔煎饼,因为唔同炸蚝饼,呢个无咁油,食完罪恶感无咁强XD,蚝仔肉有蚝味,本身入面有泡菜,但如喜欢食泡菜既可以自己加入前菜奉上既泡菜一齐食都唔错,而且食多几块感觉都唔油,如果蚝肉再多的就更加喜欢。睇餐牌前都无谂过会试下酱缸腌蟹(睇开韩剧叫酱油蟹),其实现时好多生蟹系韩国养殖,就算系未煮熟都唔使担心安全,另外呢度比较贴心,可能侍应都知我地唔识处理,会帮你拆蟹肉再同饭拌匀,
汉拿山芝士蛋溶岩豚肉炒饭
泡菜蚝仔煎饼
睇餐牌前都无谂过会试下酱缸腌蟹(睇开韩剧叫酱油蟹),其实现时好多生蟹系韩国养殖,就算系未煮熟都唔使担心安全,另外呢度比较贴心,可能侍应都知我地唔识处理,会帮你拆蟹肉再同饭拌匀,甘就完成另一种「炒饭」啦!
如果唔够酱油可以自己再加的上去,蟹肉鲜甜软淋淋,有别于熟蟹肉质,比较硬,终于明白点解要冒险食生蟹都唔食熟既分别。另外查网上资料有几个别名用「米饭神偷」型容呢个菜式,因为你会因为呢个酱油蟹而食多好多米饭。
飞机酱缸腌蟹
饮品紧系唔少得韩国第一既「hite」生啤,大大杯而且味道易入口。另外加杯菠萝冰,系用原个菠萝打烂而成,而个壳就做容器拎出黎,内有菠萝肉加的冰,两种消暑饮品好适合近排咁热既天气。希望快的有机会再来试下其他菜式!
韩国生啤
韩国菠萝冰