2023-05-13
🎀元朗。充满细节位的高级日式居酒屋🇯🇵🍣🎀🪄店名* #天涧居酒屋🔮地址*元朗教育路79&81号地舖 🔮🗾分店地区🗾 没有分店💰价钱$1274 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同区推介👉地区搜寻🔍🗾#pickyme_元朗剩系食呢一类👉食物类型搜寻🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐厅环境🎵估唔到元朗教育路都会有甘高质素既日本居酒屋😍真心必去 一定唔会后悔!平时讲开居酒屋 一定系出九龙港岛 而且近近地都享受到 超幸福☺️睇得出每一个位都充满细节!首先系店外已经感觉到好高级 有竹叶及水流装置 好似身处于日本当地餐厅色调主要以木调为主 店内天花有秋叶及灯笼作装饰 感觉温馨😇餐厅分开普通座位以及厢房 每个最尾都会有软垫~厢房可供多人聚会 提供足够私隐度😗如厢房有人 店员会开房外附近既灯 防止被打扰🙆普通座位其实都有分开唔同部分 如果有要求想要安静啲既区域 都可以提前预定安排~台面有好多充满日本风既用具 包括精致花纹茶壶,梅花筷子托,富士山纸巾架等 可以睇得出十分用心另外仲有一个位置摆满各式各样的酒 听店员介绍因为餐厅老板本身都系中意收藏酒 所以好多罕见既都可
🪄店名* #天涧居酒屋
🔮地址*元朗教育路79&81号地舖 🔮
🗾分店地区🗾 没有分店
💰价钱$1274 已加一(2人)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
想睇更多同区推介👉地区搜寻🔍🗾
#pickyme_元朗
剩系食呢一类👉食物类型搜寻🔍🍜
#pickyme_日本菜
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐厅环境🎵
睇得出每一个位都充满细节!
色调主要以木调为主 店内天花有秋叶及灯笼作装饰 感觉温馨😇
另外仲有一个位置摆满各式各样的酒 听店员介绍因为餐厅老板本身都系中意收藏酒 所以好多罕见既都可以呢度大饱眼福👀而且入面所有酒都可以原支购买或只买一杯浅尝都可以🍶
🍽️食物质素🍽️
系咪以为大部分居酒屋 野食都系好贵难负担?呢度种类丰富 包括平价中价高价都有 保证有一款岩你😆除左有普通饭类乌冬,仲有各种特色寿司刺身,炸物,以及串烧等~餐厅仲有一个位置系寿司部 客人可以预约omakase添😋个人认为佢既野食都好特别 系市面上好少见到 而且味道十分高质⚜️值得一提系有位女店员服务有礼细心 会主动仔细为我地介绍食物既特色之处 食法等 有宾至如归既感觉😊
👀评分💖💖💖💖💖
🪄 烧鳕鱼片(赠送)
⚠️而家餐厅做紧推广优惠 只需要like及follow佢地社交平台就可以免费获得一份~⚠️
虽然系赠送!但味道一啲都唔马虎 鳕鱼片呈微温状态 易咬口少脆身 充满鱼味 再配上加有七味粉的沙律酱 更可口😎
🪄 胡麻蟹肉海胆冻豆腐$88
而家甘热既天气 当然唔少得冻豆腐😋豆腐滑嫩 上面更配上足料蟹肉碎及海胆 味道鲜甜😛胡麻酱系分开上 可以根据个人口味适当加入~
🪄 七色彩虹卷$128
餐厅其中一样超具特色的食物😍除左颜色丰富 好适合打卡之外 仲可以一次性可以食齐期间唔同鱼类🤤每一款鱼都系质感细腻软滑 一啲腥味都无 可见十分新鲜!一口份量令进食更有仪态😇卷物以反卷形式 内里一半系饭 一半系软腻牛油果 相信好多人都知道牛油果系健康食物 易饱腹 相对而然无甘邪恶😜
🪄 北海道精选刺身$528
主角黎拉😍呢款精选刺身盘有两粒带子,白虾,日本海胆,活北寄贝,中拖罗😋😋刺身系严选 质素有所保证 每一样都十分新鲜易入口 我觉得最正一定系中拖罗😍入口细腻 满满的油脂分泌 念起都流口水🤤其次海胆份量好多 仲配上紫菜可以夹住一齐食 海胆味道鲜甜 入口即溶😍同行既朋友好少食刺身都大赞 因为佢之前系其他地方食都系唔够新鲜有腥味 今次令佢改观😎
🪄 云丹天妇罗小卷$98
呢款真系第一次见 所以叫左黎试下味😋原来系海胆饭再包卷 油炸而成~外表炸至金黄 好香脆 海胆味道浓厚 餐厅十分贴心底下配有吸油纸 即使炸物都唔会过于油腻😊
🪄 芝士玉子烧$68
第二样必食推介 平价之中既战斗机 卖相精美 份量丰盛☺️内里既芝士可以有拉丝效果 入口后蛋味超丰富 再加埋慢慢芝士 好有满足感😋
👀评分💖💖💖💖
🪄 江户前玉子寿司(二本)$28
外表好似蛋糕甘 小巧可爱 内里夹住少量寿司饭 味道几特别😉
🪄 北海恋$98
花之恋就听得多 北海恋你地又有无听过呢🤣虽然佢价钱稍贵 但真系值得一试 上层有黑鱼子配海胆 再有多层不同鱼类包裹住整成花形状 寿司饭有少量葱味 一旧已经体验唔同感觉 呢个价钱真系好值🤗
🪄 自家免治鸡肉串$38
🪄 烧鸡软骨串$22
🪄 烧鸡肾串$28
分别点左三串串烧试下😋串烧系即制 所以热辣辣 鸡肉串带有口感 鸡肉软熟 配上日本生蛋浆 味道更为丰富😙鸡软骨同鸡肾味道都不错 原来鸡肾系鲜鸡肾 并唔系市面上常见急冻鸡肾 所以食落更加juicy弹牙~
👀评分💖💖💖💖
🪄 烧原块鸡皮$34
两片原块鸡皮 本身以为一定会好油腻 点知唔系😱咬落去卜卜脆 好似薯片甘 表面有七味粉调味 稍微口味较浓 重口味人士可以试下😝
⚠️提提大家⚠️
如果想享受厢房环境, 会有最低消费
午市最低$1000
晚市平日$3500 假日$4500
无限时架😍想同一大班亲友同事聚会 就唔好错过啦😊
(5个💖为最高)
✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整体评级⚜️