2023-11-24
元朗鮨文相当受欢迎,周末嘅午市时间,第一轮及第二轮都爆晒场。我就点咗个寿司Omakase - $628:茶碗蒸、15贯寿司、手卷、汤、甜品茶碗蒸加上黑松露,一打开盖就闻到香气,蛋够滑够香。15贯握寿司:真鲷−系我喜欢嘅白身鱼,带微微甜味,表面加上少许柚子皮,食落更清香。秋刀鱼−肉质鲜美,油脂丰富,表面加上姜葱。网烧新鲜希灵鱼−呢件都系第一次食,同我原先嘅印象好唔同,估唔到食落咁淋身。甜虾−经过简单的处理已经食得出甜虾独有嘅甜味。酱油渍赤身−经酱油渍处理过,食落更滑更淋,呢件系我当日认为嘅mvp。北海道鳕鱼−肉质鲜嫩,油脂感好丰富。岩手县活带子−食落系有一梳梳嘅口感,又甜又好食。鳕鱼白子−质地绵密软滑,入口即化,微微火炙过,食落系有浓郁奶香味道。中拖罗−表面用热水烫过,食落带出两种口感。网烧呑拿鱼面颊−经过网烧后呈烤焦外皮,肉质唔系入口即化𠮶种,但系愈食愈浓郁。牧丹虾−新鲜带甜,口感带少许胶质感。香霜蟹−外观好靓,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常满足嘅一贯寿司。活赤贝−鲜甜爽口,食之前先拍打过,令肉质更爽弹。三文鱼籽−师傅自己腌渍,冇平时食嘅咁咸。海胆−非常慷慨咁比咗成行海胆!好甜好creamy,
茶碗蒸加上黑松露,一打开盖就闻到香气,蛋够滑够香。
15贯握寿司:
秋刀鱼−肉质鲜美,油脂丰富,表面加上姜葱。
甜虾−经过简单的处理已经食得出甜虾独有嘅甜味。
北海道鳕鱼−肉质鲜嫩,油脂感好丰富。
岩手县活带子−食落系有一梳梳嘅口感,又甜又好食。
中拖罗−表面用热水烫过,食落带出两种口感。
牧丹虾−新鲜带甜,口感带少许胶质感。
香霜蟹−外观好靓,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常满足嘅一贯寿司。
活赤贝−鲜甜爽口,食之前先拍打过,令肉质更爽弹。
三文鱼籽−师傅自己腌渍,冇平时食嘅咁咸。
海胆−非常慷慨咁比咗成行海胆!好甜好creamy,食完好想食多几件。
最后嘅右口鱼手卷系爆油脂!一路食一路滴油好夸张。
午市嚟讲价钱属中等,但份量比起其他同价位嘅鮨店多!