梁记饺子面坊 Leung Kee Noodles📍元朗安宁路93-109号富祥楼地下1号舖由好细个开始已经有食开梁记,唔知由几时开始佢就变咗一间排队店,甚至人气高企到九龙同香港岛嘅人都要专程入嚟元朗国排队食。唔知系咪因为呢个原因,令到佢近年嘅水准都有所下降呢?感觉上最近几次去食都无以前咁好食,加上每次都要排队同搭台都令我有少少却步。平心而论,佢嘅饺子的确有好多种款式,炸物亦有一定水平,希望佢可以调整下出品嘅质量,保住街坊同旧客仔嘅同时,为其他区嘅食客带嚟正面嘅用餐体验! 💰$44我同朋友叫咗一样款式嘅两𩠌拼粉面,都系韮菜饺猪扒米线。米线有比以前进步,换咗呢种较幼身嘅米线,唔会好似以前咁发涨同碎晒。猪扒亦keep到一贯水准,炸得香脆之余,调味亦好合我口味,但分量比较少,呢一杯系我哋两碗合共嘅分量,有少少唔够喉。估唔到反而最受欢迎嘅饺子会最唔得我欢心,韮菜同猪肉嘅比例平均,味道亦几好,而且每只都大过只匙羹,不过饺皮好厚,食落好粉,感觉成只饺都软Pat Pat,口感唔太讨好。话虽如此,呢个价钱食到双拼面食其实已经好平,只系可能同以前嘅水准差得有啲远,所以呢几次食都有少少失望,希望佢哋真系可以
梁记饺子面坊 Leung Kee Noodles
📍元朗安宁路93-109号富祥楼地下1号舖

[价钱 Price]
💰$44
我同朋友叫咗一样款式嘅两𩠌拼粉面,都系韮菜饺猪扒米线。米线有比以前进步,换咗呢种较幼身嘅米线,唔会好似以前咁发涨同碎晒。猪扒亦keep到一贯水准,炸得香脆之余,调味亦好合我口味,但分量比较少,呢一杯系我哋两碗合共嘅分量,有少少唔够喉。估唔到反而最受欢迎嘅饺子会最唔得我欢心,韮菜同猪肉嘅比例平均,味道亦几好,而且每只都大过只匙羹,不过饺皮好厚,食落好粉,感觉成只饺都软Pat Pat,口感唔太讨好。话虽如此,呢个价钱食到双拼面食其实已经好平,只系可能同以前嘅水准差得有啲远,所以呢几次食都有少少失望,希望佢哋真系可以快啲揾到更好嘅饺子皮替代啦!

[价钱 Price]
💰$4
豆浆 🥛
4蚊一杯豆浆,价钱非常贴地,豆味浓但有豆渣,普普通通。
  • 豆浆
  • 猪扒米线