2018-12-15 516 浏览
忙完周六早上后,穿越成堆水货客既大喼地雷阵🚧🚧 醒起近排有朋友问元朗嘉丽园牛丸得唔得,嘉丽园其实元朗人就好少去,无乜食就唔comment 🤔 但胜利牛丸,我相信系元朗长大既点都会食过🤗 今日查一查, 原来胜利仲老过我, 82年成立👍👍30几年来都当咗佢系元朗必然既一部份💖 谷亭街个舖都几大, 应该坐到50人我估😮 全部系圆枱, MENU简洁⭐舖面出面已经见到面吧处理汤底, 牛腩🐂, 牛筋🐮, 牛丸🐃, 其实胜利牛丸主体就系咁简单🐂, 主打卖上面呢几飞嘢, 搭番个河或面, 要落单IS SO EASY🧐 胜利既丸腩个人心水系一定配河粉🤫落完单系面吧执比你再加色 (加腩汁)🍜两嘢就上到枱 汤底十年如一日柱候浸泡牛腩沟埋清汤底, 只质地带少少杰似酱, 味道带少少榨菜, 色水贴近卤水汁😎呢只汤底衬埋佢既幼身河粉 不停咁吸收啲汤(定汁?) 我就好似要同河粉吸水力斗法, 系碗河粉吸饱水塞满个碗前要食晒佢 🤣😂 牛丸少少弹牙喇, 未算系最好😏牛腩特色啲, 无碎成旧上, 质地炆到好淋;🤩连同个啲已经炆到入心既牛筋, 咬口好😃成个组合真系勾起晒啲回忆😬食完碗粉, 走出去埋单, 再望多次个面吧, 可以系元朗

丸腩河

牛丸少少弹牙喇, 未算系最好😏牛腩特色啲, 无碎成旧上, 质地炆到好淋;🤩连同个啲已经炆到入心既牛筋, 咬口好😃成个组合真系勾起晒啲回忆😬食完碗粉, 走出去埋单, 再望多次个面吧, 可以系元朗十年如一日既舖买少见少, 做左咁耐, 次次行过见到佢都系有唔少客, 已经成为元朗人一部份🤭🤭

牛筋

牛腩

牛丸

出面好多食评去踩胜利, 公平讲句, 佢唔系米芝莲美食, 亦唔会系拿奖级。但系一啖汤河品尝起, 就知系属于元朗既老味道👻👻

2018-12-15