2023-06-06
台湾美食一向都好受香港人欢迎,更系热门旅游地方✈️虽然香港两小时都去到🤣但有时太挂住都可以去餐厅食住啲台湾味😛呢间主打新派台湾菜,将招牌台式料理加入「打卡」元素,好睇又好食🤤环境空间用包厢为主坐得好舒服,墙壁设计用咗粉红粉蓝好靓💙💖🤌🏻蝶豆花奶奶麻糬 台湾甜食好多,其中最正嘅一定系Q弹软嫩嘅麻糬,奶奶麻糬以日本牛乳同木薯粉制成,口感软滑带有黏性,微甜蝶豆花沾上黄豆粉,配上大量花生碎好好食😎🤌🏻脏脏咸蛋黄芋泥蛋饼超靓🤣蛋饼薄身轻盈食到好香蛋白味. 表面撒上大量紫薯粉😛入面塞满香甜芋泥口感厚实饱肚,加上咸香嘅咸蛋黄粉,又靓又好食💜🤌🏻招牌牛肉面台湾牛肉面又系非常出名,好食嘅牛肉面用上宽粉好烟韧,汤底卤水酱油味道偏甜且浓郁,牛汤用嘅肉骨比例完美熬制,感觉长时间慢熬出嚟先有这茶褐色泽,甘甜清爽😋面条吸收汤底精华,加上牛肉厚切块口感嫩滑🤌🏻招牌鲁肉饭鲁肉饭系我去台湾每晚必食🤣亦系台湾人传统古早料理,鲁肉饭好食之处就系唔需要太花巧,鲁肉卤得软嫩入味入口即化,配上台湾米令味道攀上更高,简单一碗又饱又好食😋🤌🏻绿豆沙豆乳绿豆沙的浓郁配上牛奶柔和好顺口,唔会太甜🤌🏻蜂蜜苦瓜汁台湾夜市抢手饮品,除咗木瓜牛奶
🤌🏻蝶豆花奶奶麻糬
🤌🏻脏脏咸蛋黄芋泥蛋饼
🤌🏻招牌牛肉面
🤌🏻招牌鲁肉饭
🤌🏻绿豆沙豆乳
绿豆沙的浓郁配上牛奶柔和好顺口,唔会太甜
🤌🏻蜂蜜苦瓜汁
台湾夜市抢手饮品,除咗木瓜牛奶🤣苦瓜汁我都成日饮,健康又好饮,加少少蜂蜜令味道更易入口😛
🚩台北栈(形点)(元朗)
元朗元龙街9号形点」地下G002号舖
#addifoodie #addifoodie元朗
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去处 #周末好去处 #goodfood #周围食 #香港插画 #情侣美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #爱情插画 #台湾美食 #蜂蜜苦瓜汁 #脏脏咸蛋黄芋泥蛋饼