2020-03-11 194 浏览
依日相约埋另一个元朗好友黎食台湾野!其实已经系第二次黎,每次都系为佢既烧麻糬而来,但两次都食唔到,今次仲唔已经用冰麻糬取代。虽然可惜,唯有食番其他野补数啦!罗东肉焿汤... 其实一直对肉焿好好奇,罗东既肉焿系自家制既,用左手切猪肉加入鱼浆,味道多左一份咸鲜味。汤底比较黏稠,仲有唔少荀丝,小辣都唔会太辣嫁!古早味炸鸡卷... 半份既鸡卷切件上,外层既鸡皮都脆脆地嫁,入面就系腌左既鸡肉,沾上甜酸汁都唔错啊。芋见紫薯吐司... 排期大热既吐司之一!仲有肉松芋泥吐司、Oreo紫薯泥吐司。吐司原来系冻食,烘过表面,入面就夹住好多芋泥同紫薯泥,甜度低岩哂keep fit 既你呀!椰香奶酥吐司... 一块薄薄既吐司烘得香脆,表面有层椰香奶酱,唔会太甜,加埋cream有冷热交溶既感觉。冬瓜茶、柠檬冬瓜茶... 食台湾野点可以唔饮冬瓜茶呢😚原来本身系冻既,唔洗加冰就唔怕冲淡啦,味道都唔错嫁!

炸鸡卷

芋见紫薯吐司