人越大,同朋友越来越少见,每逢深宵嘅时分,就会谂返起以前同学及同事之间食宵夜嘅日子。今日深宵时分,经过元朗呢一个香港人都好熟悉嘅地方,食宵夜嘅选择有好多,我相信住喺元朗嘅人都好清楚,而今晚我见到一间位于又新街嘅餐厅叫做《野川拉面•深宵食堂》,不禁令我谂返起曾经有套日剧叫做深夜食堂,故事大纲大概系喺日本有一个老板开咗间餐厅,每逢深夜时分都有唔同身份嘅客人嚟食嘢,而藉此去分享佢哋生活里面唔同嘅故事,曾几何时,我都有幻想过去经营一啲咁嘅餐厅,但始终都要回归现实。一入到嚟,见到个Menu就好似居酒屋一样包罗万有:有拉面、寿司、串烧,当然唔少得嘅就系日本啤酒🍻!!首先嚟到嘅系蟹籽沙律,份量十分惊人,味道不过不失,但性价比高!之后我哋仲叫咗一个刺身拼盘加三客寿司,同埋一个牛肉寿喜烧。刺身嘅质素非常新鲜,而牛肉寿喜烧嘅份量亦都吓我一跳!讲到明食宵夜就梗系唔少得串烧🍡🍢同埋啤酒,所以之后我分别嗌咗厚切牛舌、烧韭菜、烧大葱,同埋一串五花腩。五花腩嘅肉质非常甘香,肥瘦分明😛😛牛舌厚薄适中咬落去好弹牙,亦都有香浓嘅牛味,烧得非常之好!🥰🥰韭菜同大葱就正常发挥。今晚嘅重点,就系呢杯三得利嘅小麦黑啤!!仲要只系

五花腩嘅肉质非常甘香,肥瘦分明😛😛

今晚嘅重点,就系呢杯三得利嘅小麦黑啤!!仲要只系卖紧$47,容量系700 mL!非常之扺!

总括嚟讲我觉得所有嘢都好出色,但系串烧🍡🍢系必食之选😋😋《野村拉面•深宵食堂》必然会成为我嚟元朗宵夜嘅首选!