2022-09-23
士林台湾面 Shilin Taiwan Shop📍 元朗西菁街9号富盛大厦地下如果你系元朗国国民,一定听过或食过呢间好出名嘅台式餐厅——士林台湾面。朋友嚟元朗揾我,我当然要尽地主之谊带佢嚟试下我哋元朗嘅美食啦! 💰$54香酥鸡扒面 🐓士林有三大必食美食,分别系佢嘅牛肉面、鱿鱼须同鸡扒。我哋两个最近都想食少啲炸嘢,所以无拣到鱿鱼须食。我哋叫咗香酥鸡扒面,将汤底免费转咗做牛肉汤,(记得落单时讲清楚,落单后不能转汤),咁就试到佢牛肉面嘅汤同鸡扒啦!士林嘅鸡扒每次都炸得好香脆,从来都唔会炸到过火,外皮金黄,内里鸡肉多汁嫩滑,必点!面就系一般嘅面条,偏粗身有咬口,但唔钟意嘅都可以改米线。 💰$54肉燥茄子饭 🍆如果你同我一样,唔想食太多肉,可以拣呢款肉燥茄子饭嚟食。佢有两大排茄子,少量青菜,饭面铺咗一大堆肉燥,啱哂想食肉食菜嘅人。呢个肉燥汁同其他台式餐厅唔同,佢唔系偏咸嘅深啡色,反而系似辣油嘅橙红食,但放心,佢食落一啲辣味都无,反而有一啲啲甜味,好送饭! 💰$108晚市两个人食,呢个价钱绝对系经济实惠,而且食到正宗台湾味,真系不得不推!再私心推一下佢哋嘅盐酥鱿鱼须,真系抵食夹大件,食过返唔到转头
📍 元朗西菁街9号富盛大厦地下
💰$54
香酥鸡扒面 🐓
💰$54
肉燥茄子饭 🍆
💰$108
晚市两个人食,呢个价钱绝对系经济实惠,而且食到正宗台湾味,真系不得不推!再私心推一下佢哋嘅盐酥鱿鱼须,真系抵食夹大件,食过返唔到转头!