2022-09-28
今日同朋友喺元朗Yoho行街, 听朋友讲鸡地附近有好多好野食, 于是过去行下, 见到有间叫码头上鱼ge楼上舖, 门面好美轮美奂, 于是同朋友入去试下佢。入去见到餐厅装修真系好靓, 环境又宽敞, 好用心好泵本去营造一个舒适环境。入到去店员好热心问我地有冇食物敏感,有冇D咩唔食,之后推介我地今日有D咩好食。最后我地叫左个鲗鱼汤底。鲗鱼汤底 $138好浓郁ge 鱼香味, 店员好细心咁帮我地捞上黎, 防止过熟滚烂条鱼鲈鱼 $198叫得”码头上鱼”, 当然要试下佢D鱼, 师父刀功好好, 块块鲈鱼片都冇骨, 啖啖肉, 条鱼好有鲜味, 配合鱼汤打边炉一流。椒盐陨石豆腐 $58个名改得几特别, 比街外D椒盐豆腐出色, 外脆内软, 好好食嘅小食手工白菜饺子 $22呢个价钱食到手工饺子, 好抵, 味道不错极品黑豚肉 $83肥牛食得多, 想试新野, 呢个黑豚肉望落脂肪比例均匀, 食落唔油腻, 推介稻庭乌冬 $38中上之选, 乌冬弹牙, 配埋鱼汤, 好好食食完觉得好满足, 但原来仲有甜品送埋, 整体黎讲, 佢鱼汤有出色嘅水准, 环境大又靓, 去开元朗可以一试
鲗鱼汤底 $138
鲈鱼 $198
椒盐陨石豆腐 $58
手工白菜饺子 $22
呢个价钱食到手工饺子, 好抵, 味道不错
极品黑豚肉 $83
稻庭乌冬 $38
中上之选, 乌冬弹牙, 配埋鱼汤, 好好食