2023-11-29 62 浏览
每隔一段时间就会想食下D辣野,但又唔系成日得闲返大陆食~今晚系元朗都揾到一间性价比OK既上楼川菜~餐厅环境都几好,台够大,有少少装饰古色古香唔颓~~野食方面我地试左水煮鱼﹑黄金虾﹑花菜炒五花肉三个菜式:水煮鱼啖啖肉,鱼肉既份量都唔小,唔洗捞已经见到鱼肉系面。食落鱼肉爽滑厚肉,对腥味劲敏感既朋友都话可以接受到喱个水煮鱼。配菜有蒿荀﹑莲藕﹑芽菜等等,配菜唔会太吸辣味,有少少解辣功效。黄金虾黄金虾炸得岩岩好,一碟唔洗一百蚊有6只,算抵食!咸蛋味颇出,cover到成只虾既表面,成道菜都好惹味~~朋友就钟意佢可以连虾壳食,话虾壳先系最入味好正呀花菜炒五花肉喱个菜式比较少食,但试左都觉得可以推介,整道菜式既孜然味重~花菜Keep到爽口既口感,而五花肉可能因为炒过逼左D油出黎唔算肥腻,好味道!份量都系超大份,钟意孜然味既话都可以一试!其他餐厅都仲有唔少川菜菜式,甚至系边炉供应,下次口瘾起又可以再上黎试下~~
餐厅环境都几好,台够大,有少少装饰古色古香唔颓~~
野食方面我地试左水煮鱼﹑黄金虾﹑花菜炒五花肉三个菜式:

水煮鱼

啖啖肉,鱼肉既份量都唔小

黄金虾
,话虾壳先系最入味好正呀

花菜炒五花肉

2023-11-22