2020-09-29 42 浏览
第三波疫情之前,我同朋友放工去咗元朗一间好出名嘅台湾餐厅食嘢。疫情冇得去旅行真系好失落,所以就多咗去台湾餐厅食嘢思乡。我哋六点几去到餐厅,唔算太多人,唔使排队。入咗去冇耐之后就开始多人啦,都见到唔少人叫外卖同埋排队。所以,如果大家想早啲食嘅话就不妨预早少少时间去。入面都有唔同种类嘅嘢食,例如有牛肉面、便当同台式甜品。我哋麻麻哋食甜野,不过,我哋见到好多人叫芋头甜品,类似三文治咁,好大份,睇嚟系名物。疫情期间,餐厅都好细心咁提供左口罩套,抵赞。我哋叫咗牛肉面($65)同干拌面($66)同盐酥鸡($42)。牛肉面水准不错,好足料,汤底几浓厚好大浸药材味同牛骨味,非常好食。佢嘅牛展都几淋,面嘅份量都多,仲有几条菜添。饮佢啲汤都唔会口干添。干拌面面头有啲肉燥同酱汁,面质系厚身既阔条面,类似刀削面,质地Q弹。但系我唔钟意佢个汁好似甜酱咁,我本身expect佢系咸咸地甜甜地嘅汁,有少少失望。我自己觉得甜嘅汁同刀削面唔太夹。干拌面附送既肉丸汤,令我谂起一干三湿篇潮文添,可能系攞嚟点面食都唔出奇。我哋就咁食啲丸系唔错㗎,弹牙又有肉味,似自制,个汤好重炸蒜同猪油味,够台味。盐酥鸡炸得外脆,里面肉质好Ju

疫情期间,餐厅都好细心咁提供左口罩套,抵赞。

牛肉面

干拌面

肉丸汤

盐酥鸡炸得外脆,里面肉质好Juicy,炸鸡油温够高先做到👍🏿。
盐酥鸡

高山茶比较清淡,但又未至于冇茶味嘅,不过不失啦。
高山茶

总结,依间餐厅价钱唔贵,卫生唔错。我特别钟意佢嘅牛肉面,都几值得去试。下次可以试吓唔同嘅菜式,睇吓边啲自己比较啱食。
牛肉面
肉丸汤