终于去元朗国扫黄,喺地胆带路下终于试到心心念念嘅Accro,周末一点去已经要等五六张枱,好彩店家畀客人写低电话,差唔多有位就会打黎,前后等左约半个钟。小店门面比我想像中简约型格,唔系见到招牌嘅话远睇似一幅水泥墙,店内红木柜摆满精致嘅茶具,吧枱摆满虹吸壶同其他冲泡用具,同门面感觉完全唔同。☕️Colombia Auction Lot 2021 Laurina Tatacoa - Pour over($88)(Tropical Fruit, Cocoa, Vanilla, Grapefruit, Syrup Cherries)睇menu花多眼乱,最后见张卡仔写住呢款哥伦比亚La Esperanza 庄园X Accro嘅11 Anniversary Coffee 就试试佢,SOE豆可以选择虹吸或手冲,我拣左后者。口感好细滑,果香重,酸同涩味都系中等程度,摊冻左后饮完余韵有少许甜味,可能就系佢讲嘅云尼拿味?细细杯真系唔够候,期待下次再试另一款。🍽伯爵茶忌廉、枫糖浆配特浓朱古力雪糕窝夫 Earl Grey Cream, Maple Syrup & Chocolate Ice Cream Waffl
🍽[Plan B]伯爵茶忌廉、枫糖浆配特浓朱古力雪糕窝夫 Earl Grey Cream, Maple Syrup & Chocolate Ice Cream Waffle ($90/Full portion)
一场黎到当然要试埋窝夫,地胆朋友话呢度嘅窝夫喺区内数一数二,果然唔错,蛋香浓郁,个伯爵忌廉唔算腻又重茶味,第一次食晒伴碟嘅忌廉。
伯爵茶忌廉、枫糖浆配特浓朱古力雪糕窝夫
☕️Latte ($38)
朋友叫普通奶啡,估唔到有几款可以拣原味/焦糖/榛子/薄荷/橙皮/玫瑰/烤杏仁口味,朋友叫左橙皮,橙味唔人工,但甜度偏高,唔太啱我。
Latte

餐牌: