2023-07-24 37 浏览
香港呢排卷起螺狮粉热潮,我之前成日都买一包包既螺狮粉返屋企煮,知道元朗开左间即煮螺狮粉,就即刻去朝圣啦😌 呢间餐厅系鸡地,多莉饼店对面,经yoho天桥行好快就到可以自选𩠌或者嗌连𩠌既螺狮粉因为唔想谂食咩𩠌,我地就嗌左一个海鲜同全家福螺狮粉😊推荐大家嗌罗汉果水同话梅汤店员介绍罗汉果水系用靓陈皮冲,我饮落都好中意,因为好香陈皮味但冇苦涩味,同罗汉果既清香混合出黎饮落好舒服另外杯话梅汤有粒话梅浸住好香甜,食完重口味既野再饮返啖可以中和返个味道👍🏻我哋嗌咗少少串烧,有黑毛猪、鸡胗、牛肉芫荽、仲有牛串菠萝黑毛猪分量相对少,但系捞埋啲酱汁系好食嘅至于牛串菠萝就冇得顶,一口牛一啲都唔un,菠萝就正常,至于鸡肾同牛肉芫荽系爽口,有淡淡烧烤嘅味道!加上有店舖独门酱汁,辣辣地几好食嗦爸螺丝粉一定要食呢个霹雳炸猪手!!!店舖好有心机,叫我哋食猪手之前要饮咗细杯苹果醋,话可以中和𠮶种肥腻,呢个霹雳炸猪手认真冇得弹,外皮趣,其实我本身麻麻哋食肥膏,但系这个猪手我可以因为食落去真系一啲都唔油腻,只系食到佢嘅猪手香味一打开快猪手,中间啲肉汁流出来,简直系视觉上嘅享受到重头戏螺丝粉,我哋完全冇谂过一碗螺丝粉可以咁大兜

可以自选𩠌或者嗌连𩠌既螺狮粉
因为唔想谂食咩𩠌,我地就嗌左一个海鲜同全家福螺狮粉😊

推荐大家嗌罗汉果水同话梅汤

我哋嗌咗少少串烧,有黑毛猪、鸡胗、牛肉芫荽、仲有牛串菠萝

黑毛猪分量相对少,但系捞埋啲酱汁系好食嘅

加上有店舖独门酱汁,辣辣地几好食

嗦爸螺丝粉一定要食呢个霹雳炸猪手!!!
因为食落去真系一啲都唔油腻,只系食到佢嘅猪手香味
一打开快猪手,中间啲肉汁流出来,简直系视觉上嘅享受

到重头戏螺丝粉,我哋完全冇谂过一碗螺丝粉可以咁大兜!佢10分足料,我劲钟意食佢啲豆角,平时包装嘅螺丝粉酸荀都会好大浸化学嘅味道,但系呢度嘅所有配料都系好新鲜同好香,腐皮系脆卜卜,唔似平时包装𠮶啲会林晒,冇油益味。海鲜螺丝粉入边就有虾、青口、蟹柳等等。而全家福螺丝粉就包罗万有,有鸭脚、牛腱、豆卜、腩肉……。

我最钟意就系食个炸蛋!我第一次食架!就咁食脆卜卜已经好好食,跟住店员叫我哋要将蛋浸落去个汤度,哗,真系不能用言语来形容,鸡蛋索哂啲汤,就好似块海绵一样。

只能说,呢间螺狮粉真系元朗第一,我哋食完堂食都忍唔住再买外卖!!!