2021-11-08
📍「梁记饺子面坊」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌呢间都系👧🏻👦🏻最爱既饺子店之一😚因为佢地大份又好食🥰😋性价比高👍🏻💕🍴菜甫沙葛饺子(猪肉)配全虾云吞💰HK$46✨推荐指数:9/10菜甫沙葛饺一直系👧🏻嘅最爱💕佢地嘅饺子皮薄馅靓,好大粒好足料,沙葛好爽口,仲配有红萝卜,呢个配搭超好食🤩而且一碗仲有7️⃣大粒,好抵食😝👍🏻!全虾云吞系出面都比较少见,每粒嘅鲜虾都好足料,咬落爽口弹牙,无得顶🥰因为全虾云吞系加钱配,所以得3️⃣粒😛暂时黎讲呢两样都系👧🏻必嗌嘅配搭😎🍴鲜虾云吞+鲮鱼球米粉💰HK$42✨推荐指数:9/10鲜虾云吞有3️⃣大粒,鲜虾云吞同全虾云吞唔同嘅地方系佢加埋猪肉,👦🏻觉得加埋猪肉将云吞嘅鲜味升华,而且口感更多层次,更好食😋(不过👧🏻系投全虾云吞一票架🤣)鲮鱼球有4️⃣大粒,粒粒都爽口弹牙,食到鱼肉嘅香味,好食👍🏻😝不过👦🏻觉得酥炸鲮鱼球更好食,香口酥脆又大粒,点埋甜酸酱一流,食完超满足!😋唔怪之得梁记系元朗人最常食嘅饺子店之一😎😇梁记嘅炸猪扒都好好食架,可惜今次冇嗌到,大家有兴趣都可以试吓🥰📷 餐厅系简单旧式嘅饺子店面,可以见到佢地人手包饺子,不过铺面比较细,座位有少少🤏🏻逼🙈
今次食食食之旅黎到元朗😌
🍴菜甫沙葛饺子(猪肉)配全虾云吞