2021-06-27 352 浏览
好耐之前一次机缘巧合下去元朗食铁板烧,认识到李师傅,再次去既时候发觉师傅已经无做。今次知道李师傅新开铁板烧餐厅,即刻去帮衬下试下。店铺环境以简约风为主,不过刚入坐时冷气好冻,到师傅开始煮食时温度先岩岩好。估计系因为师传煮食时温度上升,所以店铺长期都开大冷气。温室蕃茄野菜配风干火腿蕃茄好甜,配搭风干火腿一啖过味道非常夹!新开业预约赠送的刺身两盛,刻意用火枪烧过既吞拿鱼,味道唔错,新鲜海胆酱配松叶蟹肉,超级惊喜!配海胆酱令到蟹肉既鲜味升华十倍!必试!师傅以盐铺底,再放上新鲜仲识郁既南非鲍鱼再以昆布放面然后加盖焗原只上碟配以刚切出既鲍鱼胆做酱,用刀叉食鲍鱼既感觉比起切好既感觉正好多!就返自己想厚切超弹牙!师傅刻意将鱼皮切出,同鱼肉分开煎,鱼皮煎到脆卜卜,鱼肉刚刚好唔会老,滑!师傅处理龙虾既手势非常纯熟,三两下手势就取出龙虾肉同龙虾膏,以龙虾膏做酱汁淋上龙虾肉,味道非常好,新鲜龙虾就系唔同啲!同行友人成班饿鬼上身,话要额外加两份大虾试一试,大虾既处理方法同龙虾相约,但系食落去既感觉大虾更弹牙,鲜味就都系龙虾正啲。值得一试!封门柳真系一个好好食既部位,牛味重,香!又唔会鞋!平时食和牛既油腻感太劲

温室蕃茄野菜配风干火腿
蕃茄好甜,配搭风干火腿一啖过味道非常夹!

刺身两盛

海胆松叶蟹蟹肉

师傅以盐铺底,再放上新鲜仲识郁既南非鲍鱼

再以昆布放面然后加盖焗
昆布盐焗南非鲍鱼

香煎鳕鱼柳

新鲜活龙虾

虎虾

封门柳

封门柳真系一个好好食既部位,牛味重,香!又唔会鞋!平时食和牛既油腻感太劲,封门柳真系一绝。

最后仲有炒饭,龙虾汤,甜品

同行友人个个都叫哂救命话好饱,饮饱食醉埋单每位$1300,抵食!

2021-06-24
刺身两盛