2018-12-01 657 浏览
识食的元朗朋友一定会黎"鸡地"觅食,贪其餐厅种类多,价钱合理又够贴地,作为附近街坊的我都成日落黎捐窿捐罅揾好嘢食!见附近开左间叫面之神车仔面档,由餐厅名到点餐纸以及𩠌菜成个package 都走日式风格,似乎想向日本拉面取经,再揉合返香港传统的车仔面上~~感觉与街食车仔面好唔同,成件事升level 左!男朋友点了鲍汁花胶,甜酸斋,关东煮萝卜及油扬配米粉~~要赞下呢度汤底完全冇味精,完全真材实料熬成,饮晒成个汤都唔会口渴!而我点了猪红,萝卜及日本豚肉配日本葛丝呢个系男朋友赐我的鲍汁花胶⋯⋯完全冇谂过呢度有花胶食,处理花胶程序繁复,作为小店都落足心机!花胶燘到入晒味,咬落唔会过韧,食落够弹牙有口感!萝卜超鲜甜!咬落够爽口又多汁,完全食唔到有渣!呢度仲有日本葛丝点,质感似粉丝,但比粉丝弹牙,感觉几清新,食厌其他面底可以一试!爆脆鱼皮小店新鲜炸起的鱼皮,咬落不止爽脆,而且没有多余的油溢味,推介!加钱仲可以升级Jumbo size 的饮品!!有heart 的小店,一定会encore !

男朋友点了鲍汁花胶,甜酸斋,关东煮萝卜及油扬配米粉~~

而我点了猪红,萝卜及日本豚肉配日本葛丝
呢个系男朋友赐我的鲍汁花胶⋯⋯

萝卜超鲜甜!咬落够爽口又多汁,完全食唔到有渣!

爆脆鱼皮

加钱仲可以升级Jumbo size 的饮品!!
有heart 的小店,一定会encore !
2018-11-25
  • 鲍汁花胶