2019-08-01 25 浏览
香港人真系超钟意饮茶,无论早上定夜晚。元朗近期点心铺愈开越多,比起传统酒楼茶楼,我更加钟意去呢啲细舖度饮茶,一来嘢食款式比较新颖,二来无论咩时候都可以饮茶升哥点心开系鸡地,附近好多住宅同中学,平时经过都座无虚席。今日咁岩8号风球,估唔到都有开门,咁岩又有位于是即刻入嚟坐低左。小笼汤包,比一般size大只,爆多汤汁,平够薄,比酒楼更高质每次饮茶都必叫既流沙包,但愈黎愈少地方有得食,每只都有造型,有心思热喇喇流心,唔会太甜,而且价钱唔贵睇下啲馅几多,依间真系超出意料之外,皮滑馅多新款点心,墨鱼肉酿茄子,好有日式大阪烧既味道,3件都好厚实依个麻辣抄手真系好出色,虽然馅系菜为主,但用既系正宗四川抄手皮。重点系个酱真系好惹味,大大只有6只。为左抄手一定会再黎份量十足,不过不失啦另外依款都系新派点心,蒜香炸虾饺,好得意上面个酱唔系芝士酱,系类似热狗酱,估都估唔到,加埋又几好味炸完反而更好食,冇传统虾饺咁干咁痴牙,入面好多汁,值得一试2个人食,真系好饱,想饮多个汤食个甜品都唔得啦

热喇喇流心,唔会太甜,而且价钱唔贵
睇下啲馅几多,依间真系超出意料之外,皮滑馅多
新款点心,墨鱼肉酿茄子,好有日式大阪烧既味道,3件都好厚实
为左抄手一定会再黎
份量十足,不过不失啦

炸完反而更好食,冇传统虾饺咁干咁痴牙,入面好多汁,值得一试

2个人食,真系好饱,想饮多个汤食个甜品都唔得啦
2019-07-31