2022-10-12 242 浏览
发记肠粉粥品 Fat Kee Congee📍 元朗凤攸南3号好顺利大厦1座地下16号舖朋友知道我戴咗牙套食唔到硬嘢,于是想过嚟元朗陪我食啲淋啲嘅嘢食。放工后,我带咗佢去我由细到大都好钟意食嘅发记嘅其中一间分店食晚餐。呢间粥店最出名就系用砂锅装住啲粥,比较传统。💰$17香葱虾米肠 🦐呢款肠粉超滑同超足料,每一旧都有劲多葱花同虾米,虾米size偏细,口感较硬但好香。肠粉厚得嚟无粉嘅口感,好滑溜,唔洗点太多豉油同酱汁都好够味。💰$21靓靓萝卜糕 🥕呢款萝卜糕有好多料,有肉、冬菇,虾米等等,口感偏淋但唔会淋到烂,仲食到有一条条嘅萝卜丝,绝对唔系啲得粉嘅萝卜糕,而且咁平就可以食到饱一饱,推!💰$28新鲜鲩腩粥 🍲我叫咗呢款鲩腩粥,佢有大概6至7旧鲩鱼腩,件件都好鲜甜嫩滑,尤其系鱼皮,一啲腥味都无,辛苦哂朋友帮我拆骨拆肉,令我食到鱼肉,唔洗净食白粥。💰$47碎牛鲜鸡粥 🍲呢款粥系朋友叫嘅,见到粥底颜色比较黄,鲜鸡嘅油份令粥底唔系白雪雪,食落好香鸡油味。因为我唔食牛肉,所以无试到碎牛,但见到佢同其他粥店嘅碎牛唔同,佢无啲米粉粒粒痴住,只系好多粒细细嘅鲜牛肉碎,份量都好多,每一啖都食到好足料嘅粥。而鲜
发记肠粉粥品 Fat Kee Congee

💰$28
新鲜鲩腩粥 🍲

💰$47
碎牛鲜鸡粥 🍲
呢款粥系朋友叫嘅,见到粥底颜色比较黄,鲜鸡嘅油份令粥底唔系白雪雪,食落好香鸡油味。因为我唔食牛肉,所以无试到碎牛,但见到佢同其他粥店嘅碎牛唔同,佢无啲米粉粒粒痴住,只系好多粒细细嘅鲜牛肉碎,份量都好多,每一啖都食到好足料嘅粥。而鲜鸡系原件鸡件上,连皮连骨,肉好嫩滑但食嘅时候要小心呀。

💰$11
黑芝麻鲜豆浆 🥛
呢枝有机黑芝麻豆浆饮落好滑,有淡淡嘅黑芝麻味,亦有豆嘅香甜味,感觉清清地好健康!

💰$124
有时食下好嘢,有时食下贴地啲嘅嘢食,平平哋嘅一餐晚饭都食得好满足,咁嘅生活都几好,多谢朋友肯陪我去唔到地方,食唔同嘅嘢,体验生活!