2013-02-03 1995 浏览
行完河背水塘,返回元朗,当然要叹番一下!朋友预约左西菁街的法国餐厅--Le Cafe Du Mont Blanc。 餐厅六点半先开门,我地早左到达,好在侍应俾我地入内坐住等。 餐厅好细间,只可以容纳三十人左右,一定要预早订位。环境好雅致,虽然座位与座位之间都几密,但可能楼底高,加上大家唔太大声倾偈,所以都唔觉无私隐。不过,好笑在每一台人都忙住影相,影环璄,影食物,同影人,无论老中青都不例外,真系潮流兴Share啦~ 食物方面,有汤、主菜、小食、甜品、饮品等,散叫又得,加78蚊可以变套餐,我同朋友都一致决定转套餐(包面包、汤、主菜、甜品同饮品)。 主菜方面,虽然有七八款选择,可惜主要系牛、羊和鸭,合我胃口的只有意式云吞同三文鱼,结果我拣左三文鱼,朋友就拣左酥皮牛柳。大家亦同时再加12蚊,转甜品做心太软。 *磨菇汤:我地两个都赞不绝口,汤固然够热,而且味道相当浓郁,超正! *三文鱼:最初以为法国餐的主菜的的式式,但奉上来的三文鱼扒却大得很,配上柠檬汁,好开胃,不过件头实在大,所以都几漏,以致忘记伴碟的芝士薯仔。好在侍应提醒,话呢堆唔起眼的芝士薯仔,好多客人好钟意吃,叫我千祈唔好错过。饱著肚

餐厅六点半先开门,我地早左到达,好在侍应俾我地入内坐住等。

*三文鱼:最初以为法国餐的主菜的的式式,但奉上来的三文鱼扒却大得很,配上柠檬汁,好开胃,不过件头实在大,所以都几漏,以致忘记伴碟的芝士薯仔。好在侍应提醒,话呢堆唔起眼的芝士薯仔,好多客人好钟意吃,叫我千祈唔好错过。饱著肚食埋佢,果然好好味,芝士混和忌廉洋葱的薯仔好入味,正!

*酥皮牛柳:同样好大件,朋友觉得味道很好,而且制法独特,不过分量实在太大,最后都食剩少少。

*心太软:新鲜热辣炮制,饱极食落肚都觉不枉此生,若朱古力流心再多些,再溶些就仲正。

餐饮方面,我饮冻柠茶无咩特别,朋友就叹咖啡,觉得几正。其他台的客人则叫苹果酒,好似几好味咁,大家不妨试试。

埋单,两人合共592元,以法国餐来讲,食物水准唔错,呢个价钱绝对唔贵!
2013-01-06
庆祝纪念