2023-09-10
今年我生日 老公好有心思 因为我系潮州人 所以佢拣左间新开潮州菜馆鹅卤宫庆祝☺️ 餐厅装潢以潮州船舰做主题 采用船缆 船架元素 营造潮州独有的水乡风情 坐得好舒服之余 打卡仲要一流🥰 今次生日饭姐姐一齐庆祝 所以我地叫左个四人套餐🍽️ 潮州四拼盘四并盘有鹅片 葱油海蜇 虾枣同埋油泡带子😍 呢个配搭好完美 鹅片好入味而且肉质好鲜甜😎 海蜇肉质较厚 好有咬口 加埋葱油汁令口感升华😚 虾枣既腐皮外表酥脆金黄 肉质弹牙咬落去仲有小小虾汁既鲜甜味 Noah都食到停唔到口😂 油泡带子呢碟前菜好开胃 带子咸鲜清甜 食落啖啖肉 🍤XO酱鲜露笋炒虾球呢道菜系比较清新 而且卖相好靓☺️ 虾肉结实有嚼劲 味道新鲜 芦笋爽口清甜 配埋XO酱令味道更浓郁更上一层楼 🥣红烧鲍鱼烩仿翅鲍鱼系用红烧炆炖炮制 鲍鱼香滑弹牙 味道鲜美极致 啖啖滋味无比🤤 呢碟菜好足料有好多仿翅 非常有咬口 加埋个红烧汁 味道岩岩好 🍲葱烧黄玉海参黄玉海参口感滑润Q弹 耐嚼不烂 而酱汁既味道调到岩岩好 葱香浓郁 酸甜咸度刚刚好 非常可口 海味鲜透葱 齿颊留香 送饭真心一流☺️🐟清蒸海星班一上呢条清蒸海星班已经香气扑鼻 东星班好大条好新鲜😍 蒸到恰
🍽️ 潮州四拼盘
🍤XO酱鲜露笋炒虾球
🥣红烧鲍鱼烩仿翅
🍲葱烧黄玉海参
🐟清蒸海星班
一上呢条清蒸海星班已经香气扑鼻 东星班好大条好新鲜😍 蒸到恰到好处 鱼肉非常鲜嫩 鱼味香浓鲜甜 食落完全唔腥 超高质同高水准☺️
🥚蛋白杏仁茶
杏仁味超香浓 杏仁茶香再加蛋白滑溜 甜度适中 甜而不腻 用呢个杏仁茶去做最后一道甜品 真心大满足🤩