2017-09-30
好耐好耐冇去家姐聚一聚喇!!大家终于有时间约到一齐去食野,去左元朗西铁站附近既泰式餐厅坐低。因为家姐突然想食泰国野,所以就去最方便既落脚~睇落去几大间,门面充满泰国风味。餐厅7点左右已经爆爆地人,入到去有啲酒楼FEEL ,我地最后上左二楼坐低。 泰式肉碎生菜包,生菜份量好多,色泽新鲜翠绿,肉碎配搭左洋葱、蕃茄同青瓜。肉碎肥瘦适中,味道偏辣,配上爽口生菜,令人食欲大增。炭烧猪颈肉 ,烧至皮肉微脆,中间部份带少少嫩,肉汁满溢,火喉岩岩好!点上酱汁令整体锦上添花,我同家姐都好中意~食咁多肉点都要炒碟菜,马拉盏炒通菜,呢道唔洗讲都会自动波出现,炒得颇入味,微微辛辣,整体上油左啲。豆腐汤,因为家姐唔好辣就拣左豆腐汤,饮落出奇地唔错~汤身清甜,而且豆腐超滑,可以话系健康之选!拍靓咖哩牛肉再配番一客特色蒜香包,蒜香包系长形方块状,食落去外脆内软,口感丰富!蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!二人餐以甜品作结,分别系椰汁糕同大菜糕,味道中中挺挺。最后唔少得原只椰青俸上,口感清凉解渴,味道清新又清涩,食越泰菜必选饮品!
大家终于有时间约到一齐去食野,
去左元朗西铁站附近既泰式餐厅坐低。
因为家姐突然想食泰国野,所以就去最方便既落脚~
睇落去几大间,门面充满泰国风味。
点上酱汁令整体锦上添花,我同家姐都好中意~
豆腐汤,因为家姐唔好辣就拣左豆腐汤,饮落出奇地唔错~
汤身清甜,而且豆腐超滑,可以话系健康之选!
蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!