2021-10-21
鮨文系近年新开嘅人气鮨店,近期都系红磡开左分店。餐厅以云丹盛 -- 份量爆灯嘅海胆、牡丹虾同埋三文鱼籽丼饭杯而闻名。佢嘅食材超过九成每日由日本新鲜直送,当中包括罕见嘅吞拿鱼面颊同埋鱼饺。 鮨文嘅lunch大致上有4个set,价钱分别系$340,$530,$880同埋$1200。小编当日就食左$880果set,入面包含15道菜。餐厅好高人气,平日嘅lunch booking都满晒,大家想黎嘅话就尽早book喇!小编当日食嘅厨师发办($880)大致上系:【8.5/10】蟹肉茶碗蒸野生深海池鱼柚子金目鲷秋刀鱼酱油渍赤陆烧帆立贝海胆卷火灼拖罗北寄贝牡丹虾中拖罗脑天云丹盛烧右口鱼裙边静冈蜜瓜鮨文所有嘅鱼生都十分新鲜、鱼味浓郁,鲜甜十足。舍利(醋饭)温度啱啱好,酸度适中,师傅握功都唔错,舍利紧实唔松散。小编印象最深刻嘅一定系烧右口鱼裙边、脑天同埋云丹盛。右口鱼裙边本身油脂丰富,烧完之后脂香十足,配埋烧到脆口嘅紫菜食真系好夹。脑天系吞拿鱼头顶嘅肉,每条吞拿鱼只得两片,十分珍贵。佢嘅口感十分软滑,筋少之余脂肪多,鱼味极浓。师傅系云丹盛用左两只唔同海胆 - 紫针海胆同埋马粪海胆。紫针海胆口感较细腻,海水
小编当日食嘅厨师发办($880)大致上系:【8.5/10】
脑天
云丹盛
烧右口鱼裙边
静冈蜜瓜
师傅系云丹盛用左两只唔同海胆 - 紫针海胆同埋马粪海胆。紫针海胆口感较细腻,海水味冇咁浓郁,不过依然好鲜甜。马粪海胆比较浓味,颜色都较深。师傅都好慷慨咁比咗极多三文鱼籽我地。三文鱼籽真系好好好鲜甜,而且粒粒都好饱满,一咬开就爆晒啲极鲜嘅汁出黎,小编从来都冇谂过原来三文鱼籽可以咁好食!牡丹虾表现同样都系水准之上,成个丼饭好邪恶满足!
因为小编早book嘅关系,所以好好彩由主师傅serve我地。师傅每一道菜都会详细介绍产地、做法,亦会同我地倾下计,气氛服务都好好,不过小编略嫌店员倒茶比较慢,同埋茶唔够热。但系胜在师傅好细心,小编静鸡鸡同男朋友讲好饱惊食唔晒,师傅都留意到同埋即刻帮我少饭,亦都不断帮我地添渍物。总括黎讲鮨文食物不俗,性价比几高,用餐环境都唔错,小编十分推荐大家黎试下!
价钱 🌕🌕🌕🌗🌑
味道 🌕🌕🌕🌕🌑