厚福街元祖沾面开业咁耐终于有机会食到,因为每次晚餐行到厚福街都系好多人,今次6点前就入场坐低。如果晏少少想食就肯定要等位! 好多人都食过话一定叫芝士味加海胆的沾面,我自己就无乜特别想食芝士,怕太滞。所以最后都系叫返基本版,因为惯左去日本食都系食原味鱼介汤底,另一碗就点左龙虾汤,加多份海胆! 豚肉鱼介沾面($89)鱼介汤底算浓,都好稠杰,容易挂汤,汤底鲜甜唔算咸,味道合适;面条有硬度,好有口感,但唔够弹牙,同埋可以再冻少少;豚肉炙烧左好香口,溏心蛋就无乜味。不过汤底系无限任添,添多左一碗鱼介汤后再加返少少木鱼汤清清个口。龙虾沾面+终极海胆版 ($89+$42)龙虾比想像中淡味,龙虾味唔够,反而鱼介汤仲鲜甜,挂汤力亦无鱼介汤咁杰,再有D失望嘅系加左海胆呢… 个海胆份量得几块同埋其实佢放埋上汤里面,真系食唔惯熟哂的海胆,所以下次再食一定会叫一板海胆另上。

豚肉鱼介沾面($89)

龙虾沾面+终极海胆版 ($89+$42)

• 豚肉鱼介沾面