餐厅: 寿司の神
资讯:

2022-12-17 1413 浏览
时间过得好快,又到年尾喇。辛苦左成年,无论定下嘅目标成唔成功,都要好好对待自己,食返餐好东西奖励自己🫰🏻拣左元朗omakase始祖~寿司の神🤩Lunch 有分三款set,我地拣左中间价(HKD780)嘅特上,非常丰富,有前菜、沙律、茶碗蒸、刺身四品、料理一品、寿司八贯、云丹盛、面豉汤同甜品。前菜有和风沙律、水云醋物同黑松露茶碗蒸,水云醋物个汁系师傅自家制,酸甜度刚好。茶碗蒸足料,加黑松露就更惹味。刺身四品,师傅好细心教我地食嘅先后次序,由淡到浓。⚫️赤贝师傅有轻轻拍打,令肉质更有弹性同爽身,好鲜甜⚫️兵库县真蚝冬天食真蚝就岩,够鲜味又甜,加上自家酸汁啫喱好夹,加分⚫️白子第一次食白子,师傅都有问会唔会食唔惯但又比想像中好,师傅有将白子加左酱油烧过,外脆内绵,creamy 🤤⚫️深海池鱼鱼皮有烧过将皮下脂肪都迫晒出黎,肉质嫩汁煮𫚕鱼鲛𫚕鱼鲛只有条大骨,其他都系啖啖肉,配上甜甜嘅汁同铺面京葱红椒丝寿司八贯⚫️鲽鱼~本身系淡口啲嘅鱼但师傅加左粒烧过嘅鱼边平衡返👍🏻⚫️池鱼~肉质稔,鱼味浓⚫️秋刀~赶到尾班车食秋刀水尾,下年再见👋⚫️甜虾~黏口,最正系上面用虾壳煮成嘅精华,简直画龙点晴🤩超浓郁⚫️赤身~用酱油渍

刺身四品,师傅好细心教我地食嘅先后次序,由淡到浓。
⚫️赤贝
师傅有轻轻拍打,令肉质更有弹性同爽身,好鲜甜

⚫️兵库县真蚝
冬天食真蚝就岩,够鲜味又甜,加上自家酸汁啫喱好夹,加分

⚫️白子

⚫️深海池鱼
鱼皮有烧过将皮下脂肪都迫晒出黎,肉质嫩

汁煮𫚕鱼鲛

寿司八贯
⚫️鲽鱼~本身系淡口啲嘅鱼但师傅加左粒烧过嘅鱼边平衡返👍🏻

⚫️池鱼~肉质稔,鱼味浓

⚫️秋刀~赶到尾班车食秋刀水尾,下年再见👋

⚫️赤身~用酱油渍过,肉质滑身啲,喜欢加左七色芝麻更有层次

⚫️大拖罗~油脂重但师傅巧妙地加左岩盐同柠檬汁,可以减油腻而且有清爽感觉

⚫️脑天~吞拿鱼天灵盖,珍贵部位,有鱼香亦都有丰富油香,仲要烧过就更明显,肉质嫩滑,好钟意

⚫️炙烧右口鱼~酱油渍过嘅右口鱼,师傅再烧过再加埋京葱,油脂香浓,满口罪恶但好值得🤤

再来云丹盛,呢个真系无得输🤩🤩不论系用料定系外型,都好得♥️加左食用花好靓,唔舍得食左佢。师傅用左幸荣水产马粪海胆,质素有品证,鲜甜肥美!再加埋有腌渍过嘅三文鱼籽,味道带甜。

食完以上嘅野已经好满足,用柚子啫喱作结尾亦都非常完美,食完咁多鱼再用小清新解油脂就是细心。面头仲特意用柚皮磨粉,更有层次同突出味道。

另外要介绍下杯自家制梅酒,甜度刚好,唔会死甜,虽然系加左冰但唔会越饮越淡,最后食埋粒梅,梅肉爽脆,充值香气同酒精,听讲仲系老板独门秘方😂

2022-12-13
午餐