2021-12-11
近排忙完,就约左朋友一齐去食好野。朋友指明要食西餐锯扒,于是我就努力发掘高质嘅西餐厅。最后推介朋友去Chef Stage de Eddy Chu,今次系我第二次到访呢间餐厅,上一次已经系四年前,打算睇下餐厅系咪依然保持水准。餐厅嘅设计风格以白色为主,简单得黎又不失情调。如果坐近窗边,仲可以睇到美丽既海景。当日我地夜晚黎,所以可以睇埋维港夜景😍由于唔想影响其他食客,所以我地冇影到环境相。四年前同另一个朋友到访嘅时候,我地试左佢嘅lunch set,当时觉得一试难忘。今次我同朋友决定拣佢5 course set dinner,希望有个完整嘅晚餐体验。蟹肉三文鱼沙律 Crab meat and smoked salmon 第一道菜就系蟹肉三文鱼沙律,净系睇卖相已经好开胃😍🥗沙律菜同蕃茄都好新鲜,配上酸酸甜甜嘅黑醋同埋沙律酱,味道丰富。烟三文鱼以一个球状呈上,造型非常特别。用刀将三文鱼球一分为二,里面竟然包住份量十足嘅蟹肉,好有惊喜。带点咸香嘅烟三文鱼同鲜嫩嘅蟹肉非常夹,我地都好钟意呢道小菜。👍🏼黑松露蘑菇汤 Mushroom and black truffle soup 🍄🥣品尝完沙律之后,
品尝完沙律之后,餐厅紧接递上黑松露蘑菇汤。我同朋友都好钟意黑松露嘅味道,呢一个汤完全符合我地嘅口味。黑松露香气十足,加上细滑嘅cream,每一啖汤都系浓郁creamy~ 😋
蟹肉冬阴公日本年糕 Rice cake with crab meat Tom Yum Kung 🦀🍡
第三道菜就系非常独特嘅蟹肉冬阴公日本年糕,个人觉得最有惊喜。其实我地食之前冇细阅餐牌,所以一入口嘅时候,被佢嘅冬阴公辣味🌶同埋软绵绵嘅日本年糕震慑左 😋 完全冇谂过冬阴功、蟹肉同日本年糕可以组合成咁正嘅小菜!我好钟意冬阴功𠮶种辣味,辣得黎好过瘾。
食咗三道菜之后,终于嚟到戏肉啦~我点咗烧澳洲羊鞍,而朋友就点左美国肉眼扒。
烧澳洲羊鞍 Roasted Australia rack of lamb $588 🐑
烧澳洲羊鞍嘅摆盘好精致,两大件嘅羊鞍互相靠拢,旁边放有美味甜番薯🍠同埋红萝卜🥕。由于我有啲怕生,所以点左七成熟。
羊鞍外面烧至香脆嘅咖啡色,但切开入边仲系呈现浅粉红色。烧羊鞍肉质鲜嫩,充满羊膻味,中意食羊肉嘅朋友会好满意。
慢烧美国牛肉眼 Slow cooked US beef ribeye $598
朋友点左慢烧美国牛肉眼,肉眼扒重300g,非常厚身 🥩 由于牛扒系慢烧嘅关系,内里系大约四成熟,所以可以清晰地见到粉红色嘅牛肉。
美国肉眼扒表皮好脆,但里面啲牛肉好鲜嫩多汁,十分juicy~牛既脂肪分布均匀,我好中意牛排带点牛筋,好有唧头😆
蓝莓芝士蛋糕 Blueberry cheese cake (dessert of the day) 🫐🧀🍰
食完主菜之后,最后呈上嘅就系是日甜品— 蓝莓芝士饼。甜品非常精致,两件四方嘅芝士蓝莓饼,配以士多啤梨同埋芒果做伴碟,卖相十分吸睛。
芝士味道浓郁,表层嘅蓝莓酱鲜甜🫐,入口香软细滑。精致小巧嘅蓝莓芝士蛋糕为当日晚餐完美作结~🍰
餐厅选料上盛,食材新鲜不在话下,大厨制作认真,重视食物既质素同食客既满意度,几乎每一道菜都有惊喜。我会同朋友再黎食过!😋