2018-01-13 5108 浏览
今次呢篇食评真系拖左好耐先动笔,只能怪我太懒惰,实在踏入2018新一年,应该改掉拖延嘅陋习。话说一月头嘅时候,相约几位久别重逢嘅同学叙旧,选择来到君怡阁食中餐。呢个选择绝对正确,因为无论环境同食物都值得赞叹!首先介绍系镇店之宝,美人叉烧,果然名不虚传,叉烧肉质嫩滑、肥瘦适中,仲有阵阵香烤嘅味道,真系色香味俱全,令人多吃几块都唔嫌多!另外叫咗半分炭烧妙龄乳猪,乳猪BB虽然唔系好多肉,但皮脆肉滑,咬落卜卜脆,真系好正呀⋯⋯我地个个都一路食,一路赞个不停。再来有虾子山根烧豆腐,初头仲以为呢样𩠌好普通,我真系太年轻啦,唔识野,原来好好食嫁,当山根吸收哂个汁既精华, 软lum lum,不得了,豆腐热辣辣,滑溜溜!之后简简单单一个时菜上汤煲、西芹炒鱼块都系无得输,我觉得呢到所有嘅𩠌菜调味恰到好处,食物又够热!食左咁多都觉得再有空间可以继续叫,因为d野食真系好得。我哋又叫左一份蟹肉荷叶饭,厨房即叫即蒸,哈哈,可能系,除非唔系!因为上枱时,打开个荷叶时,真系见到有烟嫁,证明温度够热,呢个饭绝对系推介,个炒饭充满荷叶嘅香味,饭粒唔油又够湿润,我足足食左2碗半呀!埋单前,餐厅仲送中式糖水桂圆雪耳,真系好好
话说一月头嘅时候,相约几位久别重逢嘅同学叙旧,选择来到君怡阁食中餐。呢个选择绝对正确,因为无论环境同食物都值得赞叹!首先介绍系镇店之宝,美人叉烧,果然名不虚传,叉烧肉质嫩滑、肥瘦适中,仲有阵阵香烤嘅味道,真系色香味俱全,令人多吃几块都唔嫌多!另外叫咗半分炭烧妙龄乳猪,乳猪BB虽然唔系好多肉,但皮脆肉滑,咬落卜卜脆,真系好正呀⋯⋯我地个个都一路食,一路赞个不停。再来有虾子山根烧豆腐,初头仲以为呢样𩠌好普通,我真系太年轻啦,唔识野,原来好好食嫁,当山根吸收哂个汁既精华, 软lum lum,不得了,豆腐热辣辣,滑溜溜!之后简简单单一个时菜上汤煲、西芹炒鱼块都系无得输,我觉得呢到所有嘅𩠌菜调味恰到好处,食物又够热!食左咁多都觉得再有空间可以继续叫,因为d野食真系好得。我哋又叫左一份蟹肉荷叶饭,厨房即叫即蒸,哈哈,可能系,除非唔系!因为上枱时,打开个荷叶时,真系见到有烟嫁,证明温度够热,呢个饭绝对系推介,个炒饭充满荷叶嘅香味,饭粒唔油又够湿润,我足足食左2碗半呀!埋单前,餐厅仲送中式糖水桂圆雪耳,真系好好味道!

2018-01-05