2016-05-28 115 浏览
前日上网揾下尖沙咀有咩好野食,得知小蚁人甜品西餐系上年十二月先开幕,睇食评觉得好似唔错,所以今日就同男朋友一齐去食,果然无令我失望 小蚁人甜品西餐位于厚福街9号,要行落一层楼梯先会去到,见到装修好新净,灯光亦好足够 我地中午时份去到,餐厅已经差不多满座,侍应安排我地坐卡位,张梳化好舒服!坐低就即刻打开餐牌叫野食,我地点了前菜拼盘、脆皮挪威三文鱼、餐饮方面点了芒果汁同蓝莓柚子沙冰前菜拼盘$118由挪威烟三文鱼、pama harm、露荀鸡中翼同沙律菜组成,好丰富!挪威烟三文鱼系厚切,而且唔会有筋,好食 pama harm咸度适中,食到好香的火腿味。我好欣赏露荀鸡中翼事前已经去骨,中间酿入露荀同甘荀,腌得好入味,鸡皮又煎得好香脆。沙律菜酱汁酸酸地,食落好开胃 脆皮挪威三文鱼$118无欺骗你,真系做到脆皮效果,鱼皮煎得好香脆,非常好食!成块三文鱼扒煎得刚刚好,鱼肉保持到鲜味,食落好嫩滑多汁,食完之后口腔会散发出鱼油香味,极度推介 脆皮挪威三文鱼以荷兰豆同沙律菜作配菜,好健康的配搭,另外我想介绍另一样配菜,就系用薯蓉同意大利米煮成的薯仔饭,薯仔饭好creamy,调味出色,配上黑橄榄,味
前菜拼盘$118

脆皮挪威三文鱼$118

脆皮挪威三文鱼以荷兰豆同沙律菜作配菜,好健康的配搭,另外我想介绍另一样配菜,就系用薯蓉同意大利米煮成的薯仔饭,薯仔饭好creamy,调味出色,配上黑橄榄,味道好夹,真系既好味又饱肚,岩哂钟意食薯仔的朋友!
芒果汁$38、蓝莓柚子沙冰$38

芒果汁材料好足,饮到啖啖芒果肉,好明显系做新鲜芒果打出黎,甜甜酸酸好适合夏天饮用

蓝莓柚子沙冰同样以新鲜蓝莓和柚子打出黎,饮落唔会太甜,而且好香浓蓝莓味,再带有柚子的酸味,成杯沙冰味道都好match!

总结:小蚁人甜品西餐的食物水准好高,每款都好好食,会再帮衬的!
2016-05-26
  • 脆皮挪威三文鱼,芒果汁