2018-04-18
一同三个朋友仔一口气叫左五个菜 :泰式生虾🦐虾肉好新鲜啊 一啲雪藏味都冇😍将只生虾包住块生蒜 配合埋泰式甜酸酱汁咁放入口 肉质厚实、爽口、鲜甜之外仲带有一泰式西柠既酸辣 正呀 ! 生菜碎肉包🍞其实我平时就钟意唔钟意用手包住d野咬 真系好麻烦 不要佢呢个肉碎个汁系非常醒胃 我食完第一块我忍唔住要再食多块 因为佢炒既香料好配合 仲要食到少少我至爱既香茅同南姜味😋 作为头盘就最好不过啦鲜虾🦐炒金边粉 没有惊喜的泰国标准 哈哈 去食泰菜我永远都一定叫炒金边粉或海南鸡 今次我拣左前者 因为佢炒得好好食 炒得够干身 加左少少泰国虾米仔干提升鲜味 花生碎丰富左个口感 已经系我标准尺度 所以我话佢无惊喜😂马拉盏炒芥兰🥦香口、惹味、加入猪肉碎炒香 系令你食唔停口 食唔停手 👍🏻👍🏻👍🏻烧乌头 🐟原条头连鱼鳞烧 入面充满黄油 肉质鲜嫩 配合泰国甜辣酱 可以遮盖到乌头本身嘅草青味 本身怕食乌头嘅朋友不妨试试👍🏻
一口气叫左五个菜 :
泰式生虾🦐