餐厅: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
资讯:

2024-05-02 247 浏览
朋友去完旅行返嚟要比手信,相约去食海鲜蒸锅,就带我去尖沙咀蟹仙食蒸气锅,虽然位置不太好找,但用餐当晚都有不少本地客和外地食客棒场蟹仙有提供多款2-6位的海鲜套餐,有刁钻嘅海鲜套餐,更有儿童套餐和小食,我地拣咗最抵食嘅二人尊贵海鲜套餐,每位$449✨野生膏仔蟹菲律宾野生奄仔蟹,好大只爆多蟹膏,蟹膏质地柔软甘甜,肉质比肉蟹更嫩滑,蟹味鲜甜✨太平洋馒头蟹太平洋馒头蟹比较稀有矜贵,今次有幸第一次品尝到,蟹身比较细小,蟹膏呈橙红色,肉质细致,味道鲜甜✨野山琵琶龙虾琵琶龙虾外观上唔系咁讨好,但食落肉质爽口弹牙,味道比龙虾更鲜甜✨台湾九孔鲍鱼九孔鲍鱼肉质比较结实有嚼劲,鲜甜美味✨蟹黄大元贝大元贝蒸嘅时间啱啱好冇过火,口感软腍鲜甜,面层加埋蟹粉,鲜味更提升✨大西洋野生青口青口味道鲜甜浓郁,口感丰满弹牙有嚼劲,加上面层的蟹粉,食起来更鲜味无穷✨韩国釜山珍珠蚝珍珠蚝肉质鲜嫩饱满,味道鲜甜,带有浓厚嘅海洋气味✨加拿大野生海虎虾海虎虾够新鲜,虾肉结实弹牙,味道鲜甜,用蒸气方法食出最原始嘅海虾鲜味✨蛏子皇蛏子皇味道够鲜甜,食落够爽口,不用添加任何酱料调味已经好好味✨有机蔬菜篮食咗咁多海鲜,食返啲有机蔬菜平衡返,
朋友去完旅行返嚟要比手信,
相约去食海鲜蒸锅,

✨野生膏仔蟹

✨太平洋馒头蟹

✨野山琵琶龙虾

✨台湾九孔鲍鱼
九孔鲍鱼肉质比较结实有嚼劲,鲜甜美味

✨蟹黄大元贝

✨大西洋野生青口

✨韩国釜山珍珠蚝
珍珠蚝肉质鲜嫩饱满,味道鲜甜,带有浓厚嘅海洋气味

✨加拿大野生海虎虾

✨蛏子皇

✨有机蔬菜篮
食咗咁多海鲜,食返啲有机蔬菜平衡返,用蒸嘅方法不用加盐加油,食起来更健康

✨粥底
粥底有排骨、粟米、芋头粒和葱等配料,加埋海鲜嘅精华,食落每一啖都充满鲜味

✨ 椰汁炖雪燕
食完咁丰富嘅原味海鲜,加埋配饱肚嘅粥,
最尾食返个甜品,非常完美嘅一餐

食海鲜一定要够「新鲜」,唔使用太多调味料,简简单单用蒸嘅方法就可以保留到海鲜嘅原始味道。蟹仙嘅老板经营超过40年海鲜入口,每日都亲身走去拣每日由世界各地空运到港嘅靓海鲜,保证大家食到新鲜嘅生猛海鲜,值得再回访