2024-06-25
想体验80年代港式茶餐厅嘅感觉, 一定要黎尖沙咀新开嘅保顿冰室! 随著时间嘅变迁, 愈来愈多街坊小店执笠, 取而代之嘅系一间又一间嘅连锁餐厅品牌..少左嘅系果份人情味🥲今晚我喺呢度揾番久违嘅老香港冰室果份怀旧嘅味道! 🥰 经典铁板西冷牛扒餐, 可以拣黑椒汁、蒜蓉汁或者洋葱汁, 套餐包一个牛油餐包、餐汤同一杯野饮! 加$8 就可以转特饮喇!天气咁热忍唔住叫左杯怀旧椰汁红豆🫘冰爽一下🤤大大粒香甜红豆加入香浓嘅椰汁, 真系消暑佳品! 主角牛扒🥩放喺一块烧红左嘅铁板上, 上枱时waiter将酱汁淋落块牛上, 热出到哂烟同发出吱吱喳喳嘅声响…系获气啊! 而家好少地方食到咁正宗嘅铁板扒餐👍🏻 块牛扒大概7成熟, 牛肉质感厚实食得出冇落松肉粉, 采用嘅系优质靓牛❤️ 如果中意生D嘅记得落单时同waiter讲声! 除左配饭或意粉仲可以拣配薯菜! 薯条即叫即炸热辣辣👍🏻跟住试埋呢到嘅另一款名物 - 猪油捞饭☺️ 章鱼肉饼煎蛋饭~上枱时waiter会比埋一枝甜酱油同猪油, 大家可以按个人喜好同口味加入饭到捞黎食, 啖啖都系猪油嘅香味, 真系非常邪恶又令人欲罢不能🫣 肉饼口感好实在而在瘦肉偏多, 煎香后表面带轻
跟住试埋呢到嘅另一款名物 - 猪油捞饭☺️ 章鱼肉饼煎蛋饭~上枱时waiter会比埋一枝甜酱油同猪油, 大家可以按个人喜好同口味加入饭到捞黎食, 啖啖都系猪油嘅香味, 真系非常邪恶又令人欲罢不能🫣 肉饼口感好实在而在瘦肉偏多, 煎香后表面带轻微焦香食落好惹味👍🏻
下次黎要试埋佢嘅常餐同雪糕菠萝包! 听我喺尖沙咀番工嘅朋友讲, 呢间餐厅平日lunch hour成日都大排长龙, 所以话有诚意嘅优质餐厅一定会好生意, 因为香港人实在太识食喇🤗