2021-08-19
Purple Cafe (太子)📍太子通菜街254号地舖❗️❗️充满紫色、充满少女既cafe,小编表示好钟意呀👍🏻👍🏻👍🏻❤️❗️❗️#太子好去处 #港女cafe 呢间purple cafe 系新开既,小编寻日同朋友系太子做完facial后就开始揾太子有咩好食啦。行下行下行下就见到一间充满少女心既cafe,就既刻深深咁俾呢间cafe 吸引住,想知佢店舖系点?咁你记得睇最后个段影片啦!佢既装修同cafe既名一样,都系以紫色为主!一入到去就见到满满既紫色花海,同港女打卡位,佢有个波波可以坐上去影相!但小编坐上去既时候系咁听到就黎要烂既声,劲担心整烂人地啲野 要赔钱😂😂😂。但职员见我每次坐都好怕咁,就冲过黎同我讲👦🏻:呢个波波系可以承受150kg既重量,佢之所以有声系因为佢有弹弓,你系可以放心坐。👧🏻: 哈哈!系咩😅 咁我可以同我frd坐你帮我影相嘛?👦🏻:当然可以啦😊其实职员真系好贴心,会留意到每一个客人既需要,即刻呢间cafe 系我心中又加左一分。除左职员,个老板都好好。当小编享受完美食之后仲同老板倾左阵计!佢好好人呀又主动问我啲食物有咩要改善❤️用心听客人意见系最好既。老板仲同我讲佢个menu 系
📍太子通菜街254号地舖
#太子好去处 #港女cafe
👧🏻: 哈哈!系咩😅 咁我可以同我frd坐你帮我影相嘛?
👦🏻:当然可以啦😊
其实职员真系好贴心,会留意到每一个客人既需要,即刻呢间cafe 系我心中又加左一分。除左职员,个老板都好好。当小编享受完美食之后仲同老板倾左阵计!佢好好人呀又主动问我啲食物有咩要改善❤️用心听客人意见系最好既。老板仲同我讲佢个menu 系未完成架,仲试紧其他野,迟啲会加上去。听完即刻想下次再去试佢啲新野😍😍。
讲左咁耐都未讲啲食物添😅而家即刻为你地介绍介绍!!
👉🏻 炸鸡粒 $58
鸡粒炸得卜卜脆,佢会额外配上鱼柳酱。两者都几match。不过你地记住要亲热食呀!吾好好似小编咁挂住同朋友周围影相,摊冻咗!不过值得一赞既系,就算佢冻左,我都食到卜卜脆既口感。
👉🏻蟹柳明太子意粉 $108
推介大家食呢个!佢啲蟹柳同明太子都系好足料!基本上每食一啖都会食到有蟹柳同明太子,吾似其他餐厅只有一两条蟹柳或少少明太子。个意粉系并吾干湿,佢亦吾系好湿身,系两者既中间!所以我就算摊冻左一阵 都吾会痴埋一旧,味道又好食!✨推介
👉🏻卡邦尼意粉 $108
呢个相对蟹柳明太子意粉无咁出色,佢吾太creamy,所以吾会食完有好流既感觉,男仔女仔都会有肚可以食多几样😂。个卡邦尼都会系煮既过程落左只蛋,小编亦知道有啲人系吾食得蛋既,所以吾食蛋既人,你地记得order时走只蛋呀😊
Btw,两个意粉上面会有一条薯片,好味😋
👉🏻 芝芝提子 $48,我见到餐牌上有芝士系列就毫不犹豫咁叫左呢个(my favourite 😍)。当呢杯饮品递上黎既时候真系俾佢吸引住,有种星河既feel。饮落去个下会有意外惊喜既,好淡淡既提子🍇味再配上浓浓既芝士真系好match,仲会有fresh既感觉,好饮!!另外杯饮品入面会有椰果,基本上你每饮一啖都会有椰果,正😍
👉🏻 提子奶沬 $42
呢杯对比芝芝提子 🍇黎讲,佢味道较浓,喜欢饮浓味既朋友仔,呢杯会系你既不二之选。杯饮品上面都会有好多奶沫系上面!
👉🏻甜品
呢个甜品系我都吾记得佢叫咩名啦,因为系新推出既,个餐牌都未有呢个甜品名。
我只记得老板同我讲系荔枝xxx ,btw佢杯野会分为两层,上面𠮶层嘅感觉就好似食紧雪糕一样,但比雪糕绵密,而下边𠮶层嘅感觉就好似食紧啫喱一样。当两个唔同质感嘅物结合埋一齐嘅时候 都好match 👍🏻
另外,碟上面都会有啲紫薯粉做配搭,衬返佢purple 嘅感觉,旁边亦会有啲再配上朱古力做装饰。
📢温馨小提示:呢间店舖系新开既,我相信好快会有好多人介绍呢间咁出色既餐厅!如果你要想影靓相之余又可以无限影相既话,就要衬而家无咩人既时候,快啲黎影啦❤️
美味指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
环境指数:⭐️⭐️⭐⭐️⭐️
服务态度:⭐️⭐️⭐️️️️⭐️⭐️
翻兜指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(满分为 5⭐)