2023-11-12 74 浏览
啱啱秋风起,又想食香港人一年365日都钟意嘅打边炉。今次去咗九龙城同捞同煲(铜锣湾店)。我哋5:30嚟到,由于时间尚早,有好多位可以拣。侍应带我地系舒服嘅卡位坐低咗。店内装修好有香港怀旧特色。霓虹灯,公鸡碗,绿色窗框,纸皮石阶砖等等,带我哋搭时光机回到昔日嘅香港。侍应喺我哋面前用热水将餐具再清洗一次,令我哋食得安心。我哋点咗以下嘢食.胡椒猪肚少爷鸡汤:有两大旧猪骨喺胡椒汤锅入边。再有半只无激素鸡另上。汤底滚起,侍应帮我哋将半只鸡放入汤锅入边,叫我哋4分钟之后就可以品尝啲鸡先,之后饮完个汤后再加汤做火锅汤底。我哋跟住侍应所讲既去做,啲鸡真系好滑。胡椒味好香,但又唔会太劲抢晒啲味同唔会太辣。猪肚冇怪味,厚身,爽嫩,易咬开。其实净系食完呢个锅都已经饱饱地。黑松露墨鱼滑拼蟹籽虾滑:两个滑都好弹牙新鲜。虾滑拼埋蟹籽啲粒粒,咬落更加卜卜声。而黑松露同墨鱼既味道好夹(一个味道好抢,一个味道清鲜),黑松露一摆入口已经好香。凤城水饺:一口一粒,入面𠮶啲虾好新鲜爽口,配搭埋木耳丝,口感更加丰富。特级手切牛肉(大):雪花分布均匀。牛肉味浓,鲜嫩易咬开。老友鬼鬼(小食):其实即系黑松露墨鱼滑,酿喺油炸鬼入边再

侍应喺我哋面前用热水将餐具再清洗一次,令我哋食得安心。

我哋点咗以下嘢食.

特级手切牛肉(大):雪花分布均匀。牛肉味浓,鲜嫩易咬开。

老友鬼鬼(小食):其实即系黑松露墨鱼滑,酿喺油炸鬼入边再炸。油炸鬼炸得好脆,再配埋弹牙嘅黑松露墨鱼滑,外脆内软。

怀旧虾多士(小食):虾滑酿喺方包上面再炸,方包炸得透身,好香口。做小食一流。

啫喱(赠送):侍应会问你要唔要花奶。有一把可以收得埋嘅纸伞,喺啫喱上面,好得意,好怀旧. 真系好多年都冇见过。

怀旧糖不甩(赠送):呢个好特别。侍应会带两条金鱼仔(糖不甩未加热前嘅样)过嚟你面前,再放金鱼仔喺头先个汤底入边加热至个心软熟。跟住就会剪开金鱼仔做一粒粒,再在表面加上花生碎同糖,就完成新鲜热辣嘅糖不甩喇。花生粒有大有细,衬埋软熟嘅糖不甩,口感丰富。