同朋友约咗食一间红磡嘅小店,小到真系有机会行过都Miss咗,不过见到出边嘅人龙就会spot到佢🤣 室内环境装修精美,但系面积不大,老实讲,坐得唔太舒服,因为枱凳比较窄,枱亦都比较细,真系啱啱好摆到我哋嘅两人餐,虽然店舖都好窝心哋摆咗个篮喺凳底俾人摆袋,不过拎住太多野的话就自行考量去唔去🙈 另一方面佢系冇收+1既👍🏻食物方面,都几唔错,有日式同健康嘅感觉🫰九宫格(二人前) ($398 )• 追加酱油蛋、明太子、广岛蚝 (+$8+$8+$38)套餐包括五款肉类(慢煮封门柳、慢煮和牛舌、慢煮黑毛猪、慢煮泰式鸡、慢煮鸭胸)、北海道带子、矶烧鲍鱼,另外可以自选两款季节沙律同埋两款主食。我地拣左青苹果紫薯球同埋日式大根、酱油蛋饭配荞麦面。出色位:1️⃣ 青苹果紫薯球清甜开胃,两样嘢夹得几好👍🏻2️⃣ 慢煮泰式鸡,鸡肉鲜嫩,配搭青酱好味👍🏻3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻4️⃣ 酱油蛋饭颜色已经吸引眼球,系一定好味嘅配搭🤩其他用料足,不过冇咩特别就略讲,例如:带子、鲍鱼、蚝都大粒肥美🫰、鸭胸食落肥肥地、大根系健康嘅味道、黑毛猪同风门楼味道一般啦,有煮耐咗嘅感觉,比较靭,但系有唔同嘅酱料,感觉店家都用心制作、(热)冰糖雪梨茶

食物方面,都几唔错,有日式同健康嘅感觉🫰

九宫格  (二人前)

出色位:
1️⃣ 青苹果紫薯球清甜开胃,两样嘢夹得几好👍🏻
2️⃣ 慢煮泰式鸡,鸡肉鲜嫩,配搭青酱好味👍🏻
3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻
4️⃣ 酱油蛋饭颜色已经吸引眼球,系一定好味嘅配搭🤩

其他用料足,不过冇咩特别就略讲,例如:带子、鲍鱼、蚝都大粒肥美🫰、鸭胸食落肥肥地、大根系健康嘅味道、黑毛猪同风门楼味道一般啦,有煮耐咗嘅感觉,比较靭,但系有唔同嘅酱料,感觉店家都用心制作、(热)冰糖雪梨茶清甜,不过有少少偏甜

结论: 食物质素good good 🙆🏼‍♀️🙆🏻, 但系环境较细要留意,同埋因为系人气餐厅,所以早啲去食可以唔使等咁耐哦~

惊喜度:8/10
够食度:6/10
抵食到:6/10 (因为有少少少少唔够食🙈)

🎡餐厅资料
餐厅名称:日尝
餐厅地址:红磡明安街10号宝石戏院地下F 号舖
九宫格  (二人前)